Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gå klart gymnasiet!

När studenterna sjunger om den ljusnande framtid har de rätt i en sak nämligen att den som pluggar klart och får en gymnasieexamen har en fördel på arbetsmarknaden. Gymnasiekompetens har mer eller mindre blivit ett krav för att få ett jobb och ett måste för att kunna studera vidare.

På Arbetsförmedlingen i Jämtland kan vi se att den som saknar gymnasieutbildning har betydligt svårare att få ett arbete. Närmare 28 procent av de inskrivna arbetslösa som har gått ut gymnasiet lämnar Arbetsförmedlingen och får jobb varje månad, men bara 8 procent av dem som är utan gymnasieutbildning.

Den som har en kortare utbildning riskerar i större utsträckning att vara arbetslös under längre tider, vilket ytterligare minskar möjligheterna på arbetsmarknaden. Den relativa arbetslösheten bland dem som saknar en gymnasieutbildning är i snitt 21 procent, mot 8 procent bland dem som har en examen. Arbetsgivarnas krav på utbildning ökar, samtidigt som fler arbetslösa saknar gymnasiekompetens.

I Jämtlands län har tre av tio personer som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen högst en förgymnasial utbildning och många av dem har varit arbetslösa i mer än två år.

Vi ser ett stort utbildningsbehov hos många av dem som redan är inskrivna hos oss. Här har Arbetsförmedlingen ett viktigt uppdrag att matcha arbetssökande till de lediga jobb som finns. Ett uppdrag som blir svårare när gapet ökar mellan den kompetens som arbetsgivarna frågar efter och den kompetens som arbetssökande har.

Vi jobbar varje dag för att överbrygga det här gapet. Det handlar om att rusta och förstärka de sökandes kompetens, men också att ge stöd till arbetsgivare som vågar satsa på dem som kanske gått utan arbete en längre tid.

Arbetsförmedlingen kan bidra med mycket, men vi kan inte ge gymnasiekompetens.

Det vi kan göra är att motivera dem som saknar eller har ofullständiga slutbetyg från grundskolan eller gymnasiet att ta upp sina studier. Ett lyckat exempel är Folkhögskolesatsningen, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och landets folkhögskolor där arbetssökande får gå en studieförberedande kurs på tre månader. Fyra av tio deltagare har sedan valt att studera vidare inom reguljär utbildning.

Det är glädjande resultat, men vi ser att fler behöver vara redo innan de kommer till oss. Då kan våra insatser, som arbetsmarknadsutbildning och praktik, ge större effekt.

Sammanfattning: Att plugga klart är det i särklass viktigaste rådet till den som är på väg att ta klivet ut på arbetsmarknaden. Det är ett problem att drygt 1 500 inskrivna arbetslösa i Jämtlands län saknar slutbetyg från gymnasiet, anser Arbetsförmedlingen.

Christina Storm Wiklander

Chef för Arbetsförmedlingen i Södra Norrland

Fredrika Henriksson

Arbetsförmedlingschef i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel