Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fysisk aktivitet lindrar smärta vid artros

Färre artrospatienter till operation och ett ökat antal patienter som skattar sin hälsa högre efter deltagande i Artrosskolan.

Det visar facit efter ett år med Artrosskola i länet.

Runt 450 patienter har deltagit i länets Artrosskolor och nu visar det att fysisk aktivitet minskar smärta och förbättrar livskvaliteten.

Nu går arbetet i länet in i rond två.

– I dag sätts inte patienter med artros upp i operationskön innan de har gått Artrosskolan. Många är rädda för att röra på sig när det gör ont. Men när det gäller artros, som är en ärftlig sjukdom och som gör att brosket angrips i leden, så är den bästa "medicinen" just motion, säger Rita Sjöström sjukgymnast vid Strömsunds hälsocentral och projektledare för Artrosskolan i länet.

Men hon säger även att många personer med besvär väntar för länge innan de söker hjälp.

– Artros syns inte initialt på röntgen och när det väl gör det har en viktig tid gått förlorad. För den allra bästa behandlingen är motion och artrosförloppet bromsas upp eller kan i vissa fall försvinna.

Uppföljningen av Atrosskolan visar att:

• efter tre månader tillämpar 54 procent av deltagarna varje dag det de lärt sig

• 33 procent säger att till gör det varje vecka

• 66 procent av patienterna har deltagit i ledd träning av sjukgymnast

• av dem som deltagit i Artrosskolan har sex procent blivit opererade före 12 månaders uppföljning.