Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra toaletter kan ligga bakom smittkällan

Bostadsrättsföreningen i Odensala fick på onsdagen beskedet att upp till sex felkopplade toaletter i hyreshusområdet kunde vara smittkällan.

– Det kändes märkligt att det ska åstadkomma en sådan omfattande smittspridning i Östersund, säger Göran Krona, informationschef på Riksbyggen.

Ungefär klockan 14.00 på onsdagen ringde det i Hans Unnerbys telefon. Han är platsansvarig för Riksbyggen i Östersund och i telefonen hade han en anställd på Östersunds kommun som meddelade att polisen och kommunen hade ringat in smittkällan i ett fastighetsbestånd på Odenskogsvägen i Odensala.

Beskedet kom som en fullständig överraskning och informationschefen på Riksbyggen, Göran Krona, fick genast besked om att deras bostadsrättsförening i Östersund hårdgranskades av polisen och kommunen.

– När vi fick höra detta hade vi ingen aning om vilken teori polisen eller kommunen hade om smittan, berättar Göran Krona.

– Sen fick vi höra att det var en, fyra eller möjligen sex toaletter som har gått direkt ut i dagvattnet. Det kändes märkligt att det ska åstadkomma en sådan omfattande smittspridning i Östersund.

I dag kom nästa besked: fyra toaletter i bostadsrättsföreningen kan vara smittkällan som i så fall ska ha smittat totalt 11 800 Östersundsbor.

Det finns uppgifter om att den felkopplingen kan ha gjorts redan när hyreshuset byggdes 1968, men det är inte klarlagt. Dessutom har kopplingen åtgärdats, enligt Göran Krona.

– Nu har vi ett enda mål och det delar vi med polis, kommun, bostadsrättsföreningen, att snarast möjligt få alla fakta på bordet. Om det skulle vara så illa att det är det här, ensamt eller i samverkan med andra företeelser som är orsaken till smittan är det viktigt att man så snart som möjligt vidtar åtgärder så att får stopp på det.

Göran Krona berättar att Riksbyggen och bostadsrättsföreningen ställer alla resurser till förfogande med allt från att låsa upp dörrar, visa var rör är dragna och övriga installationer som är intressanta. Föreningen lämnar ut alla uppgifter om fastigheterna som byggår och om det är några åtgärder gjorda i fastigheterna under dessa år.

Och Riksbyggen stöttar förening med allt de kan.

Hur stöttar ni bostadsrättsföreningen?

– Det är de som är fastighetsägarna och det är de som man fokuserar på i polisutredningen och då gäller det för vår del att hjälpa till så att allt material och all information som polisen behöver, lämnas ut.

Har Riksbyggen några tankar kring en eventuell rättslig process och skadestånd?

– Nej, nu ska vi först få fram all tänkbar information och fakta i ärendet. Sedan får vi tillsammans med föreningen göra en juridisk granskning med våra advokater för att reda ut det här. Först därefter kan vi säga något i den frågan.