Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra städer tävlar om att bli kulturhuvudstad 2014

/
  • Uppsala är en av fyra svenska kandidater som vill bli Europas kulturhuvudstad 2014. Här Uppsala konsert & kongress.  Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Fyra svenska städer vill bli Europas kulturhuvudstad 2014. När anmälningstiden gick ut i fredags hade Umeå, Gävle, Lund och Uppsala skickat in sina ansökningar till Statens kulturråd.

Annons
2014 blir en svensk och en lettisk stad Europas kulturhuvudstäder. Man kan tycka att antalet ansökningar till den svenska uttagningen är få – men arrangemanget är en mycket kostsam historia.
Lund har till exempel räknat med en total nota på 400 miljoner kronor för sitt program.
I sista minuten hoppade Norrköping av sin kandidatur, trots att kommunen lagt ned fyra miljoner kronor på att marknadsföra sig som kulturhuvudstad. Anledningen var just den höga kostnaden.
Hur profilerar sig de olika städerna i kampen om kulturhuvudstadsåret?
Uppsala trycker på nyckelordet "metamorfos", vilket ska spegla förändringarna som Uppsala och Europa står inför, medan Gävle kandiderar under titeln "kulturell allemansrätt" och vill ge nya perspektiv på vad kultur innebär.
Lunds tema är "Jakten på den femte friheten" och staden hoppas kunna presentera Öresundsregionen som exempel på gränsöverskridande.
Umeå håller sig till det ganska allmänna slagordet "Nyfikenhet och passion" och presenterar ett kulturprogram med åtta teman, inspirerade av den samiska kalenderns åtta årstider.
Den 8–9 december sammanträder en av regeringen sammansatt jury och på kvällen den 9 december presenterar juryns ordförande vilka som går vidare till finalomgången.
– Vi tror att det blir minst två städer som går vidare. Dessa får nio månader på sig att utveckla sina ansökningar, säger Monica Lindqvist, EU-handläggare på Kulturrådet.
I september sållas en huvudkandidat fram och i januari 2010 fattar regeringen det formella beslutet om vilken stad som ska representera Sverige som kulturhuvudstad 2014. EU-beslutet kommer senare samma vår.
Annons