Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra spelglada trombonister

/
  • Karin Hammar stod   i  ramp-ljuset tillsam-mansmed  systern Mimmi.Foto: ROGER VIKSTRÖM/Scanpix arkiv

Musik
4 Bones
Mimmi Hammar, Karin Hammar, Stephan Jansson och Jan-Olov Oscarsson, trombon, Lars Ericsson, bas, Tomas Nyqvist, trummor, Olav Kallhovd, piano (Gamla teatern)

Annons
Det var de stora trumpeternas kväll som en italienare skulle ha uttryckt det. Jazzkonsert med trombonkvartett på Gamla Teatern i ett samarrangemang mellan Jazz i Jemtland och Estrad Norr.
I centrum för rampljuset The Trombone Sisters, Karin och Mimmi Hammar. Nog har de gjort vad de kunnat för att popularisera detta instrument med ursprung långt ner i medeltiden.
I Östersund har vi haft nöjet att lyssna till dem åtskilliga gånger under senare år, som duellanter och solister i olika jazzgrupper. Nu framträdde trombonsystrarna tillsammans med Peter Dahlgren och Jan-Olov Oscarsson i en välklingande trombonkvartett understödd av en jazztrio.
Kai Winding, salig i åminnelse, och tillsammans med J J Johnson en av The Sliding Hammers kanske viktigaste inspirationskällor, experimenterade på sin tid med olika trombonkonstellationer. Som mest en trombonoktett med helt fantastisk klang.
Men här var det alltså kvartettform som gällde med mycket fint samspel, trots en förmodligen kort repetitionstid. Men det är rutinerade musiker, som vet hur draget hanteras för att utvinna mesta möjliga ur den stora trumpeten.
I första spelset dominerades repertoaren av The Sliding Sisters egenhändigt skrivna låtar.
Däribland  Karin Hammars intrikata och kraftfullt accelererande Penthouse med glissandorikt och uttrycksfullt solo av Karin själv.
Mimmi Hammar är också sångerska och tolkar förstås utmärkt sin egen svängiga låt Spin around liksom Karin Hammars mer invecklade Take me home.
Svängigaste solon bjuder Mimmi Hammar och Jan-Olov Oscarsson på i en bluesduell. Men allra vackrast klingar trombonkvartetten i Jan-Olov Oscarssons ljuvligt fina arrangemang av The Midnight Sun never set.
När man tänker efter har vi ju i Sverige haft fantastiska jazztrombonister av allra högsta internationella klass som till exempel Eje Thelin och Åke Persson. Fortfarande verksamma i elitserien är Nils Landgren och Ulf Johansson Werre.
Men systrarna Hammar hör också definitivt till denna elitserie. Att de dessutom förnyar repertoaren för de stora trumpetarna med egenhändigt skrivna låtar gör ju inte saken sämre.
I morgon torsdag får jazzpubliken i Strömsund chansen att höra 4 Bones, där trombonkvartetten och jazztrion framträder på Virveln.

Mer läsning

Annons