Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra punkter för levande landsbygd

Befolkningen i Sverige koncentreras allt mer. Storstadsområdena växer kraftigt, medan invånarantalet i landsbygdsområdena på de flesta håll minskar. Även om Krokoms kommun, glädjande nog, klarar sig förhållandevis väl behövs nu en offensiv politik för att ge Jämtlands län, och inlandet i övrigt, bättre förutsättningar att växa. Hela landet måste ges likvärdiga möjligheter att leva och utvecklas.

Inrättandet av Inlandsinnovation AB är ett viktigt och positivt steg. Men det krävs mer än ett statligt riskkapitalbolag för att lyfta inlandet. Centerpartiet i Krokoms kommun vill föreslå följande åtgärder:

• Geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter:

Erfarenheterna från Norge av differentierade arbetsgivaravgifter är mycket positiva. Åtgärden är en central del av den framgångsrika norska distriktspolitiken. Gör gränsprojektet Vaajma, där Krokom (Hotagen) och Strömsund (Frostviken) samarbetar med Lierne och Röyrvik, till pilotområde.

• Del av vattenkraftens värden för lokal utveckling:

Till skillnad från alla jämförbara länder är det staten som beskattar vattenkraftsanläggningar i Sverige. Under 2012 tar staten in 3,7 miljarder kronor enbart i fastighetsbeskattning på vattenkraften, varav den helt övervägande delen från skogslänen. Vi föreslår att fastighetsskatten på vattenkraft, liksom på vindkraft, överförs till de berörda kommunerna och regionerna. Överhuvudtaget bör skattesystemet gås igenom för att se vilka skattebaser som är möjliga att decentralisera.

• Bidrag till den gröna energiomställningen:

Det är på landsbygden, inte minst i inlandet, som de förnybara energikällorna främst utvecklas. Den befintliga vattenkraften kan effektiviseras (samtidigt som påverkade vatten restaureras), vindkraft och bioenergi kan producera mer grön energi. Mycket görs redan, men inlandet kan bidra med långt mer under förutsättning att en del av de värden som skapas stannar lokalt.

• En väl fungerande infrastruktur:

För att ge alla delar av landet likvärdiga förutsättningar för utveckling krävs ökade satsningar på vägar, järnvägar, bra flygförbindelser och bredband i inlandet. Vi vill särskilt understryka vikten av att Inlandsbanan rustas och att Sverige trycker på Norge för en snabb upprustning/elektrifiering av Meråkerbanen. Telia måste förbjudas att skrota det befintliga kopparnätet innan fullgoda alternativ för tele- och it-förbindelser finns.

Med en kraftfull grön och decentralistisk politik finns goda förutsättningar att vända flyttströmmarna och lyfta Jämtlands län och inlandet i övrigt. Här finns gott om plats och en god livsmiljö för fler.

Leif Olsson (C), vice ordförande, Krokom

Håkan Larsson (C), ordförande Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel