Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra partier diskuterar majoritet

Det ser nu ut som att fyra partier kommer att bilda en majoritet i Härjedalens kommunfullmäktige.
– S för tillsammans med V, FP och Vox Humana samtal om en gemensam politisk plattform kommande mandatperiod, säger Gunilla Zetterström Bäcke (S), kommunalråd i kommunen.

De fyra partierna skulle få 20 mandat tillsammans och har därmed majoritet i fullmäktige, med ett mandats övervikt. Hur ordförandeposterna i de olika nämnderna och andra politiska uppdrag ska fördelas är inte klart, enligt Gunilla Zetterström Bäcke, mer än hon blir kommunalråd även kommande mandatperiod, fram till nästa val 2018

– Vi är överens om att jag ska leda den här gruppen, säger hon.

FP har sen tidigare ingått i den majoritet som styrt Härjedalen men för det lokala partiet Vox Humana, som backade från fyra till två mandat i årets kommunalval, blir det första gången i en majoritetskoalition. Det ser inte Gunilla Zetterström Bäcke som något problem.

– Jag tror att vi ska kunna arbeta bra tillsammans.

När tror du ni är klar med er gemensamma politiska plattform?

– Det ska gå ganska fort. Vi ska träffas redan nästa vecka, säger hon.

Socialdemokraterna gick från 16 till 15 mandat i årets kommunalval och minskade med cirka fem procentenheter jämfört med 2010. Partiet har tillsatt en grupp som ska analysera valresultatet.

– Det är klart att vi tar det på allvar och att det finns ett missnöje. Men vi ska fortsätta jobba på och ta ansvar för kommunen under den kommande mandatperioden, säger Gunilla Zetterström Bäcke.