Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra mil stängsel över fjäll nästa stora renbetesfråga

För att klara vinterbetet för Handölsdalens sameby blir det allt mer aktuellt att bygga ett fyra mil långt stängsel över Särvfjället framöver.

I trakterna finns ett större barmarksområde som länsstyrelsen bedömer att man behöver komma fram till en lösning med berörda parter om.

– En del i det här är stängselfrågan. Det skulle behöva dras mot barmarksområdet tycker samebyarna och vi jobbar vidare med det, säger Kristina Jonsson, chef för länsstyrelsens rennäringsdelegation.

På torsdagen var hon i Åsarna med den grupp som förhandlar om hur det ska gå till. Framöver blir det informationsmöten i just stängselfrågan.

Hur samebyarna ska hitta finansiering och hur stängslet ska dras är frågor som behöver lösas. Det senare är man ganska överens om, enligt Kristina Jonsson.

– Några frågeställningar är hur man klarar vägövergångar och hur älgjakten kommer att se ut med ett stängsel i markerna, säger hon.

Stängslet är tänkt att byggas över Särvfjället, från Storsjö i norr till Grundsjön i andra änden. Sammanlagt cirka fyra mil.

Stängslet hänger ihop med de markavtal om vinterbetet som skrevs under i maj 2011. Under förhandlingarna togs det fram en lista med punkter att jobba vidare med.

Det här stängslet finns med på listan, liksom att hitta en lösning för barmarksbete i området Mässlingen och Särvsjö.

I höst räknar länsstyrelsen också med att komma i gång med betesförhandlingar för Idre sameby. Även Ruhvten Sijte sameby är aktuell för en avtalslösning framöver.

I Härjedalen har avtal om vinterbete ingåtts mellan samer och markägare, för drygt 75 procent av marken, i omkring 1 000 avtal.

– För markägarna var det väldigt viktigt hur eventuella renbetesskador skulle hanteras. Nu är det tredje säsongen med avtalet och antalet skador har varit mycket färre än befarat. En handfull anmälningar hittills, säger Kristina Jonsson.