Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra kompakta nyheter från Canon

/

Canon släpper ifrån sig fyra nya digitala kompaktkameror i Powershot-serien.

Annons
Canon släpper ifrån sig fyra nya digitala kompaktkameror i Powershot-serien. Billiga och med flera funktioner för vardagsfotografen.

De två billigare modellerna Powershot A490 och Powershot A495 har de flesta automatiska lägen man kan behöva om man vill dokumentera sin semester eller vardag. Kamerorna kan själva känna igen motiv och därefter sköta exponeringen så att alla bilder blir bra. A490 kan känna igen 13 olika sådana motiv och A495 kan känna igen 18 stycken. Det ska vara lätt att ta bra bilder, det enda användaren verkar behöva göra med dessa kameror är att hitta motiven, sen överlåta resten åt själva kameran.

Porträtt förenklas med ansiktsigenkänningsläget, och vill du ta gruppfoton där du själv vill vara en del av bilden kan du använda ett läge som kallas för Faceself-timer. Då räknar kameran hur många ansikten som är i bilden när du siktar in den när du trycker ner avtryckaren väntar kameran tills den hittar ett ansikte till i bilden, två sekunder senare tar kameran bilden. Förhoppnignsvis var det då ditt ansikte som dök upp i bilden.

Båda kamerorna kan filma i VGA-upplösning och har en sensor med 10 megapixel, objektivet  ger 3,3 gångers zoom och displayen på baksidan är 2,5 tum. A490 kan fås i silver, A95 kan fås i silver, blå eller röd.

Båda modellerna kommer i februari och kommer att kosta 1.500 kronor för A490 och 1.600 kronor för A495.

Funktionmässigt skiljer sig inte de billigare varianterna från de två dyrare Powershot A3000 IS och Powershot A3100 IS. Det är snarare hårdvaran som skiljer sig. Båda kamerorna har Canons bildstabiliseringsteknik i objektiven vilket underlättar att ta bilder i svagt ljus. A3100 IS har också fått en högre upplösning, 12 megapixel medan A3000 IS har samma upplösning som de billigare alternativen, 10 megapixel.

De har också fått ett större zoomomfång, fyra gånger. Objektivet börjar på motsvarande 35 millimeter och i sitt längsta läge når de fram till 140 millimeter. Till skillnad från de andra modellerna i A-serien som drivs av AA-batterier har dessa två tillskott fått varsitt lithium jon-batteri, dessa batterier räcker längre än de vanliga AA-batterierna, med nackdelen att om de tar slut så måste du komma åt ett eluttag för att kunna ladda dem. Kamerorna har också fått en lite större display än de två billigare varianterna, på baksidan av A3000 IS och A3100 IS hittar man en 2,7 tums display.

Båda kan också spela in film i VGA-kvalitet. De kommer också att kunna hantera SDHC/SDXC-korten.

Priset på dessa hamnar på 1.800 kronor för A3000 IS och 2.200 kronor för A3100 IS. Säljstart blir i februari och kommer att vara tillgängliga i färgerna röd, blå och silver.


/Bengt Luthman

Kamera & Bild

Mer läsning

Annons