Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra jämthästar i norska årgångslopp

Fyra jämthästar finns med i de norska årgångsloppen som avgörs på Bjerke i helgen.
Värst är familjen Hafstad som har två hästar inkvalade.
– Det får man väl säga är riktigt bra utdelning, säger Anders Hafstad.

Men om Hafstad är värst sett till antalet så får vi nog ändå anse att det är Jan-Ivan Erikssons Ulvsås Ballerina som har den bästa chansen i den jämtländska kvartetten.

Fyraåringen vann sitt försök till derbystoet efter en mycket bra insats där man spurtade ned storfavoriten Åsrud Vilja efter ett sista halvvarv i blixtrande 1.23-tempo.

Det var hästens första seger i år, varför kom den först nu?

– Hon har haft mycket problem med förkylningar och hosta i vinter, så det har inte blivit så många starter i år. Men i sista starten innan derbykvalet visade hon bra form men då fick hon aldrig luckan.

– Så att hon var bra i kvalet var ingen överraskning, men att hon skulle vinna trodde jag inte, säger Jan-Ivan Eriksson.

Vad tror du om chanserna på söndag?

– De som tippar i Norge tror ju att vi ska vara bland de tre, men jag är nöjd med topp fem, säger Jan-Ivan som hoppas på en lite avvaktande taktik.

– Norskarna får köra första biten så kör vi sista biten, säger Jan-Ivan som liksom i kvalet låter Hans Christian Holm köra.

Familjen Hafstad har i samma lopp Bona Kitty som kvalade in genom att bli fyra bakom Ulvsås Ballerina i kvalet.

– Hon var ju med finalen i Östersund, men då var hon inte jättebra. I kvalet senast var hon kanske lite förbättrad, men det blir väldigt tufft.

– Några måste nog göra bort sig för att vi ska kunna ta pengar där, säger Anders Hafstad.

Treåriga Minelli som startar i kriteriestoet har dock chans att sno åt sig en matlapp, menar Anders:

– Vi har en av de bästa kuskarna, Vidar Hop, och vi har också gjort några små förändringar nu i veckan som föll väl ut. Jag tycker inte det ska vara omöjligt att bli femma-sexa, säger Anders som berättar att hela familjen finns med i arbetet bakom hästarna.

– Jag, brorsan Örjan, pappa Kent och mamma Margareta jobbar med hästarna – ingen gör allt men alla gör något, säger han.

Och familjen är inte främmande för framgång med sina egenuppfödda hästar: Karmine vann både derbystoet och stokriteriet och Perleann vann stokriteriet.

– Men det är ändå speciellt att vi har två till start samma helg, det måste man säga är riktigt bra utdelning, säger Anders Hafstad.

Den fjärde hästen med jämtanknytning vid söndagens tävlingar på Bjerke är Romanova som startar i kriteriestoet. Romanova tränas av Rättviks Kajsa Frick men ägs av Greger Mårtensson, Kall.

Förstapriset i Kriteriet för ston är 250 000 norska kronor och i Derbyt för ston är det 375 000 kronor.