Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra filmare i fokus på TRUNK -09

/

I dag öppnar årets upplaga av TRUNK, konstvideofestivalen som hållits vartannat år sedan 2003 och som hjälpt till att sätta Östersund på den nutida konstens världskarta.

Annons

Festivalen har stadigt växt och 2007 visades över 100 olika konstvideor från hela världen under de fyra dagar festivalen pågick. I år har arrangörerna – Bildkonsten/ Länskulturen i samarbete med Folkets Bio – hittat en ny form. I stället för att låta alla som vill delta har man valt att bjuda in fyra speciellt intressanta konstnärer.

– Det är fyra konstnärer som tidigare funnits med på vårt stora ”smörgåsbord” och som vi känt att vi vill se mer av. Nu kommer de att visa upp en större del av sina produktioner och som publik får man möjlighet att följa utvecklingen av deras konstnärskap, säger Karin Kvam, länskonstkonsulent.

De fyra är av olika nationalitet, men samtliga är bosatta i Berlin. Karin Kvam tycker att de passar ihop:

– De har en hel del gemensamt. Alla jobbar med identitet och alla har en mörk humor. De använder humorn som ett medel för att visa på någonting viktigt. Först tycker man att deras filmer är kul men sedan vill skrattet gärna fastna i halsen.

En av de fyra är svensk. Han heter Per Teljer och visar bland annat den 80 minuter långa videon ”Som det nu var/Solidarity lost”. Där gör skådespelaren Kent Andersson sin sista roll, som en åldrad man som får besök av sin son.

– Pappan är en gammal sosse och sonen en yuppietyp. Det blir ett möte som inte funkar. En mycket sorglig och fin berättelse, säger Karin Kvam.

Men 80 minuter, varför då inte kalla den för en långfilm?

– Ja, det är en bra fråga. Det går en hår fin linje mellan konstvideo och annan film. Och den här filmen har också visats på Göteborgs filmfestival, fast jag tror inte att den skulle passa på Biostaden. Tempot är långsammare och den har en annan dramaturgi än en traditionell långfilm.

Övriga tre konstnärer som visas på festivalen är:

Jannicke Låker, född i Norge. Arbetar med tunga ämnen som rasism, sexuellt våld, maktspel mellan människor etcetera. Festivalen visar filmer från Låkers studietid på Kunstakademiet i Trondheim, fram till hennes senaste filmer, producerade i Berlin.

Katarzyna Kozyra, född i Polen. Kozyras arbete lyfter fram viktiga frågor i människans existens; identi- fikation, identitet och könstillhörighet. Hon blev mycket omskriven häromåret för att hon smygfilmat nakna människor på badhus.

– Hon gör absurda, roliga filmer som gör tittaren osäker. Man måste hela tiden fundera över vad det är man ser och varför man reagerar som man gör, säger Karin Kvam.

Shahram Entekhabi, född i Iran. Lyfter fram vårt stereotypa tänkande och vår misstänksamhet gällande andra kulturer, religioner och etniciteter.

– Här kommer man inte undan. Man tvingas konfrontera sina egna fördomar, säger Karin Kvam.

Festivalen öppnar på Bio Regina i dag klockan 12 och pågår till och med söndag. Filmerna visas i block om cirka 50 minuter med start varje heltimme.

– Det blir inga arrangerade debatter mellan filmerna. Vi har provat det förut och inte tyckt att det fungerat så bra. Däremot räknar vi med mycket spontant prat och givande diskussioner i pauserna, avslutar Karin Kvam.

Mer läsning

Annons