Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fynden kan vara 900 år gamla

Skelett från 30 individer har nu grävts fram i en utgrävning vid Frösö kyrka.
De äldsta fynden kan vara från så tidigt som 1100-talet.
– Att hitta en intakt kyrkogård från medeltiden är ovanligt, säger Anna Engman som är arkeolog på Jamtli.

Annons

LT berättade för några veckor sedan om utgrävningarna vid Frösö kyrka. Sedan dess har intresset från allmänheten varit stort och många har begett sig dit för att titta när arkeologerna har arbetet. I onsdags ordnades därför en allmän visning där de berättade om fynden.

I tre olika skikt har ett team med arkeologer nu grävt fram sammanlagt 30 individer, varav 17 av dessa är intakta skelett.

– De intakta skeletten kommer vi ta med oss till Jamtli och göra ett antal tester och analyser på. De individer som inte är kompletta lämnar vi direkt till kyrkogården för återbegravning, säger Anna Engman som varit med från början av utgrävningen.

Under onsdagen samlades runt 60 personer för att få höra vad arkelogerna hittat under utgrävningen och få chansen att ställa sina egna frågor samt även fotografera några av de kompletta skeletten som ligger i det nedersta skiktet.

– Medellängden på de vi hittat är mellan 160 till 180 centimeter och deras tänder är i gott skick, så det verkar ha varit välmående Frösöbor redan då, säger Anna Engman med ett skratt.

De analyser som nu ska göras är dels en isotopanalys för att ta reda på vad individerna har ätit och om de verkligen är från Frösön, sedan en kol-14-datering för att mer exakt bestämma hur gamla fynden är. Samt eventuellt en dna-analys om det är möjligt.

Skeletten kan också bli föremål för forskning innan de ska återbegravas.

– Stockholms universitet har visat intresse för vad vi hittat. Att hitta en intakt, om än väldigt smal, kyrkogård från medeltiden är ovanligt, säger Anna Engman.

I det första siktet hittades 14 kroppar, en del var krossade men några var intakta. Men när teamet fortsatte gräva hittade de snart mycket mer.

– I det första skiktet är kropparna krossade av muren och rotsystem. Sedan i andra skiktet blir det svårt för då är det både hela skelett och delar av skelett som blivit flyttade från en plats till en annan, troligtvis när stenkyrkan här skulle byggas runt år 1170.

– Det tredje skiktet är det som vi haft framme och visat i dag, där är det helt intakta och kompletta skelett som fått ligga orörda.

De sista skelettdelarna ska vara hämtade från platsen och förda till Jamtli på fredag.