Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyllt kyrkorum då Garagebandet bjöd på svängig musik

En eftermiddagstimme under lördagen, i Heliga Ljusets kyrka i Torvalla, bjöds publiken på svinglåtar och för övrigt härligt svängande melodier som ingår i Garagebandets repertoar. Glájazz är en bra benämning.

Eldsjälen Erik Rääf, är mannen och den person som brinner för att även en äldre publik skall kunna få dylik musik serverad. En musikstil som sakta går mot undergång då den sällan spelas i radiokanalerna eller produceras för tv-media. Men takterna finns lagrade i våra sinnen. I hjärterot som stampfot.

Efter en hel del påtryckningar har dock Sveriges radios P4 Plus-kanal ändrat attityd, vilket är glädjande för mångfalden i vårt radiolyssnande.

Kyrkorummet var fyllt till bredden och extra stolar måste sättas in. ”Detta ett synnerligen märkbart bevis på att vi fyller en funktion och har ett publikstöd”, konstaterar Erik efter den lyckade musikstunden.

Konserten inleddes med ett fint arrangemang från 50-talets dixiepok och följdes därefter av ett flertal standardlåtar, flera i nyskrivna arrangemang. Gruppen är väl inövad och i ”I found a new baby” med sköna tempoväxlingar visade publiken verkligen sin uppskattning av applåderna att döma.

Jag träffade en av Östersunds jazzlegendarer, Leif Bohlin, idag 86, som får bli röst för en kortare resumé av aftonens musikutbud: ”Ja, här var det många tidsepoker inom musikhistorien som skildrades. Från 50-talets dixi, svingepoken och fram till sextiotalets storhetstid".

Sextetten är en respektabel musikgrupp som har hållit ihop i snart tio år. Ulf Olsson är kapellmästaren från Annersia och tycks ha sopransaxen som sitt huvudinstrument medan Kjell Fredriksson håller hårt om tenorsaxofonen. Margareta Kallin presenterar låtarna och spelar trombone. Kompgruppens Lennart Borgebo är gitarrist men använder sig av banjon, speciellt inom dixirepertoaren. En utmärkt kontrabasspelare, dessutom sångare i flertal melodier, är Lars Erik Forslund och en annan takthållare är Jörgen Eklund vid trummorna.

Evenemanget annonserade fri entré vilket kunde infrias tack vare stöd från en sponsorgrupp. För framtiden ett både lycko- och hedersamt koncept.

Åke Bengtzon

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel