Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyllan ökar på Yran men inte resurserna

/
  • Thomas Rönning samordnar både nattvandrarna och socialtjänsten under Storsjöyran. ”Det är fullt upp nu inför Yran, men det är samtidigt jättekul”, säger han.
  • Förra årets fest innebar ett rekord i antal ungdomar som omhändertogs, 78 stycken, vilket är ett trettiotal fler än tidigare år. Foto: Scanpix

Under Storsjöyran i fjol omhändertog socialtjänsten 78 ungdomar, vilket var ett trettiotal fler än tidigare år. Trots det ska socialtjänsten inte utöka personalstyrkan i år.

– Vi kan inte ha fler som jobbar. Kommunen har bristande ekonomi och måste spara, säger Pelle Andersson, enhetschef vid enheten för unga vuxna.

Annons

Aldrig tidigare har det krävts så många insatser från socialtjänsten under Storsjöyran som det gjordes förra året. Socialtjänsten finns på plats för att ta hand om ungdomar under 18 år som blivit för berusade. Under 2000-talet har de som minst omhändertagit 18 ungdomar och allra flest omhändertogs i fjol, 78 stycken.

Sammanlagt kommer 13 personer från socialtjänsten finnas på plats under Storsjöyran, vilket är ungefär lika många som tidigare år. Åre och Strömsund är de enda kommunerna som inte har några tjänstemän på plats.

– Det är egentligen allas angelägenhet och det är inte mer än rätt att alla kommuner bistår med personal, säger Thomas Rönning, samordnare för både nattvandrarna och socialtjänsten.

Att socialtjänsten omhändertog ovanligt många ungdomar förra året tror Thomas Rönning bland annat beror på att många ungdomar som egentligen inte var i behov av socialtjänstens hjälp ändå blev deras ansvar.

– Många av sjukvårdstälten var tomma och ungdomarna kom i stället till oss, trots att de kanske borde ha fått sjukvård, säger han.

I år kommer det vara ett tydligare samarbete mellan socialtjänsten och Röda Korset. Tidigare år har socialtjänstens personal funnits i polishuset men sedan flytten har de fått nya lokaler som ligger i skolan Vittra. Där ska det finnas personal från både socialtjänsten och Röda Korset.

– Då kan den sjukvårdskunniga personalen bedöma när det behövs till exempel en ambulans, säger Thomas Rönning.

Mellan 50 och 70 nattvandrare kommer också att finnas på Yran, vid campingen och i parker i närheten av området. Att nattvandra handlar om att finnas för ungdomarna, prata med dem eller kanske låna ut sin mobiltelefon till någon som har tappat bort sin egen.

– Nattvandrare är inte poliser, väktare eller sociala myndigheter, utan vanliga vuxna som ska göra det tryggare för de ungdomar som är ute, säger Thomas Rönning.

Under Yran börjar de alltid tidigt på kvällen med att vandra där ungdomarna förfestar.

– Vi är alltid mest oroliga för dem som är utanför området. Det kan vara ungdomar som lämnas utanför när de blir för fulla och polarna vill gå in på Yran, säger Thomas Rönning.

Nattvandrare är bra och behövs, men Thomas Rönning tycker också att fler föräldrar måste ta eget ansvar.

– Många ungdomar tar sin första fylla här. Vi vuxna och föräldrar har en jättestor roll. Även om föräldrarna tror att deras barn aldrig skulle dricka alkohol så vet de inte vad som händer förrän de själva kommer ut på stan.

– De ungdomar som far mest illa är de som inte har någon som bryr sig, säger Thomas Rönning.

Annons