Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Für Elise" fyller 200 år

Ett av världens mest spelade - och måhända mest misshandlade - pianostycken fyller 200 år. Ludwig van Beethoven skrev sin "bagatell" i A-moll 1810, men "Für Elise" gavs inte ut förrän 40 år efter kompositörens död.

Otaliga musikelever har klinkat fram de välkända inledningstonerna på piano och numera hörs "Für Elise" också ofta som ringsignal för mobilen. I en intervju med danska Politiken konstaterar musikern och författaren Henrik Marstal att det i dag är svårt att förhålla sig till stycket, eftersom det nästan spelats sönder.

- Det har blivit en studie i banalitet. Om någon börjar spela "Für Elise" på piano så vet man att de inte kan spela. Folk som kan spela piano skulle aldrig framföra det, säger han.

Det råder viss förvirring kring vem Ludwig van Beethoven dedicerade sitt pianostycke till. Vissa tror att Elise egentligen var Thérese Malfatti von Rohrenbach zu Dezza, som Beethoven friade till samma år som "Für Elise" skrevs. Kompositörens slarviga handstil ska ha resulterat i att "Thérese" tolkades som Elise. Andra tror att Elise var sopranen Elisabeth Roeckel, som Beethoven också var förtjust i. (TT Spektra)