Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funktionshindrade ska lockas till vården

Andelen länsinvånare blir allt äldre. Om drygt tio år är till exempel en av fyra kommuninvånare i Östersund 80 år eller äldre. En av strategierna att möta vårdbehovet är bland annat att locka funktionshindrade och ideella organisationer till vården.

Var fjärde invånare är folkpensionärer i vissa kommuner i länet redan i dag. Och om några år är en av fyra över åttio år i Östersund och Krokom.

Statistik från SCB, Statistiska centralbyrån, visar att Jämtlands län har högre andel äldre än i övriga Sverige och gruppen äldre förväntas öka ytterligare.

Östersunds kommun har granskat befolkningssiffrorna och har tagit fram ett strategidokument som ska vara vägledande när kommunen mobiliserar mot ett ökat vårdtryck.

"År 2025 bedöms Jämtlands läns omsorgsbehov för äldre att ha ökat med 20 procent jämfört med idag", skriver tjänstemännen i dokumentet.

En av de tyngsta utmaningarna är att rekrytera folk till vården. Funktionshindrade och ideella krafter kan vara en väg att gå:

"Det finns även betydelsefulla grupper som idag står långt ifrån arbetsmarknaden – yngre, personer med utländsk bakgrund och personer med funktionsnedsättningar – som är potentiella resurser att rekrytera till vård- och omsorg", skriver tjänstemännen.

Och med färre som ska hjälpa fler jämfört med i dag, behövs nya finansiella strategier.

"Det blir viktigt att hitta nya sätt att finansiera eller organisera verksamheter, exempelvis genom att söka olika former av bidrag för verksamhetsutveckling eller öka samarbetet med frivilligresurser".

Strategidokumentet kommer att diskuteras på vård- och omsorgsnämndens sammanträde på tisdag nästa vecka.