Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funktionshindrade klockas

Rätten till personlig assistans har försämrats genom åren. Försäkringskassan och kommunerna klockar nämligen insatserna så de kan undvika att passera den magiska gränsen på 20 timmar i veckan.

Det skriver Vänsterpartiet genom sin gruppledare i landstinget, Monalisa Norrman i en motion till landstingsfullmäktige.

Hon pekar på en rad områden där de funktionshindrades livsvillkor faktiskt blivit sämre.

Det är inte lagstiftningen som har ändrats utan Försäkringskassan och kommunerna har enträget drivit överklagningsärenden hårt och enträget.

– Det har resulterat i att domstolarnas praxis har förändrats, skriver Monalisa Norrman och resultatet för den enskilde är att vid omprövningar har många fått sitt beviljade antal timmar sänkt.

"Utredningsproceduren har i allt större grad kommit att handla om att klocka, till sista halvminuten, tidsåtgången för stöd i mycket privata situationer. Det gäller intag av mat, av- och påklädning, personlig hygien och rätten till hjälp med kommunikation - att göra sig förstådd. Utredningar kräver en beskrivning av livsvillkoren på en nivå som, inte sällan, upplevs som kränkande. Så kan man undvika att individen passerar den magiska gränsen om 20 timmars grundläggande behov i veckan".

Monalisa Norrman säger även att situationen för de funktionshindrade inte på något sätt har blivit bättre under tiden med en borgerlig regering.

"Det har blivit färre möjligheter till skyddade anställningar, lika många har förtidspension - det som för åtta år sedan sades vara ett utanförskap som skulle prioriteras insatser emot. Funktionshindrades livsvillkor har på en rad områden faktiskt blivit snävare".

Nu vill Vänsterpartiet att det skulle vara av stort värde att veta vilka förändringar som skett i beviljat antal timmar assistans och på vilka grunder ändringar gjorts både i Försäkringskassans beslut och i de kommunala besluten.

I motionen föreslås att en kartläggning bör göras över en historisk tidsperiod om exempelvis tre år och att det bör framgå i vilken utsträckning minskat antal assistanstimmar ersatts med andra insatser enligt socialtjänstlagen.