Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funäsdalsbergets nya toppstuga – ett landmärke för hela byn

Bygglovet är klart och ritningarna till Funäsdals-bergets nya toppstuga är godkända. Den första december 2011 står det som ska bli Funäsdalens nya landmärke klart – 936 meter över havet.

Funäsdalsbergets nya toppstuga byggs 936 meter över havet och blir 400 kvadratmeter stor. Uppdraget att rita toppstugan gick till arkitektbyrån Arklab med Jan Perrin i spetsen.

– Det här är förstås ett prestigeuppdrag. Vi har haft ett ingående samarbete med beställaren där vi jobbat med värden som inte bara beskriver och understryker produkten Funäsdalsberget utan även hela området, säger Jan Perrin, arkitekten och skidåkaren med god kännedom om området.

Tanken är att ge huset den oregelbundenhet som Funäsdalsberget kännetecknar med sina olika vinklar och toppar. En traditionell stuga hade inte passat på en bergstopp – därför har de arbetat med att få till en spännande arkitektur utan att behöva tumma på funktion. I den invändiga miljön vill de återspegla Funäsdalens tradition, känsla och historia.

– Vi ville även undvika att bygga en pastisch eftersom det redan finns tillräckligt av detta. Ska man skapa något så ska det vara äkta, oavsett om det är modern arkitektur eller traditionell, säger Kevin Kirk, vd för Funäsdalens alpina AB.

Utöver att erbjuda besökarna mat och underhållning ska toppstugan även stå som värd för konferenser, evenemang, fest och bröllop. Kevin Kirk menar att man ska känna sig välkommen oavsett om man är svettig efter åtta timmar i backen eller om man har lust att gå ut och äta en finare middag.

– Vi vill att det ska bli som en träffpunkt på Funäsdalsberget, säger han.

Kommunen gav nyligen klartecken till bygglovet, snart startar byggupphandlingen och sedan förväntas bygget komma igång efter påsk.

Vad tror du att toppstugan kan göra för Funäsdalen som by?

– Tillsammans med den planerade Gondolbanan så stärker man kraftigt kännedomen i Sverige om den unika fjällbyn. Antalet besökare till destinationen kommer att öka kraftigt både sommar och vinter, säger Kevin Kirk.