Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullträff för Åres höstmarknad

Två strålande höstdagar och en behaglig. Fenomenalt väder gjorde årets Åre höstmarknad till den mest lyckade hittills. Folk vallfärdade till byn från när och fjärran. Marknadsgeneralen Calle Hedman var lyrisk.

Han vet inte om det är besöksrekord men det måste det vara, så mycket folk som de hade på lördagen, kanske 15000, gissar han. Men faktiska besökssiffror, det har han inga.

– Vi har folk däruppe i helikopter som försöker göra en uppskattning, säger han.

Calle Hedman, som jobbar för eventbolaget Fieldwork, säger att även om det är rekord allting är det alltid någon som inte är helt nöjd, det är för varmt att sälja skinnmössor till exempel. Men överlag är det hellyckat, och de flesta har inte kunnat önska sig bättre dagar.

Helikoptrar surrar i luften i ett, inte bara för att räkna folk. Ett bolag har passat på att flyga folk över Åre för 600 kronor turen. De gör lysande affärer, maskinen har inte stått stilla många minuter.

Att marknadsföra sig i Åre på höstmarknaden blir alltmer populärt. Jämtkraft har varit här och visat upp en knallorange Tesla, världens häftigaste elsportbil. Kommunalrådet Eva Hellstrand (C) åkte en tur och var helt till sig.

– Den var helt tyst!

Åres blåljusföretag, räddningstjänsten och polisen, har också sett fördelarna med att vara folkliga och finnas med på olika event.

– Vi gör förebyggande arbete. Vi pratar brandvarnare och frågar folk hur länge de tror det tar innan vi kommer vid en olycka, de flesta tror två minuter, säger Mikael Hagberg vid Åre räddningstjänst.

Intill står Åres närpolischef Eva Helin och pratar med barn och vuxna som vill testsitta i polisbilen. Wilhelm Moänge, 3 år, från Hålland gör tummen upp där han sitter bakom ratten.

– Det är kul!

Söndag morgon avgår en av årets nyheter, Salomon Trail running, Erik Ahlströms löptävling på Åreskutans stigar, två klasser: 4 kilometer och en mil och det enda lopp undertecknad känner till som går genom en hotellbyggnad (Tott). Drygt 180 deltar, klar succé för Ahlström.

Söndag är det också final i Smaklek, tävlingen där högsta vinsten skulle vara en ko. Vid 13-tiden kör Fjällbetepersonalen in på torget med två fjällkossor, en brun och en svartvit. Men nu var det inte så enkelt att någon vann kon och fick ta den med sig.

Enligt marknadens pressansvariga Lina Bertilsson från Fieldwork är det lite mer komplicerat än så. Kon kan man få efter fem år.

– Vill man ha priset direkt kan man få det i olika köttprodukter, förklarar Bertilsson.

Så priset är egentligen värdet av en ko, vilket beräknas till 10000 kronor. Vilket ju inte är illa det heller.