Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt upp efter stormen

Ett antal tusen hushåll började måndagsmorgonen utan ström i länet och försäkringsbolagen har fullt upp.

Hos försäkringsbolagen ökar trycket från husägare som har frågor och gör skadeanmälningar efter stormen Hilde.

– Vi har fått 14 anmälningar till skadejouren under söndagen. En majoritet handlar om avblåsta tak med följdskador. Det är allt från bostadshus och ladugårdar till garage som drabbats, säger Kent Karlstrand, skadechef på Länsförsäkringar Jämtland i ett pressmeddelande.

Omfattningen av skogsskador vet man i dagsläget väldigt lite om – inventeringar pågår.

– Statistiskt kommer drygt hälften av skadorna efter Hilde att vara våra, eftersom vi är det största försäkringsbolaget i Jämtland, enligt Kent Karlstrand.

I Jämtland var strax över 2 000 kunder hos Eon utan el på måndagen och arbeten pågår för att reparera och återställa ledningar samt kraftnät.

Flest drabbade är bosatta i Strömsunds kommun och ett drygt 100-tal i Krokom.

Hos Jämtkraft var läget bättre och där räknar man med att ett 30-tal kunder inte kommer att ha fått strömmen tillbaka efter stormen Hildes framfart.

Två ledningar i fjällvärlden återstår att reparera och enligt Jämtkraft har de inte kunnat åtgärdas under söndag på grund av hårt väder.

Driftläget för Telias fasta telefoni visar att många av Telias kunder blivit berörda av störningar i länet.

3 900 Teliakunder i främst Krokoms kommun och norra Strömsund har berörts. Många av dessa är fortsatt drabbade av avbrott och störningar under måndagen.

De flesta kunderna med krånglande teleförbindelser återfinns i Hammerdals och Backe riktnummerområde. Där är 882, respektive 1 335 kunder, berörda av problem med fast telefoni även under måndagen.

Telia har beräknat att felen i Backe ska vara åtgärdade vid 19-tiden på måndagskvällen och i Hammerdal vid 20-tiden.

Telia bedömer att de flesta problemen ska vara åtgärdade under måndagskvällen men på några orter är beräknat klartid satt till tisdag.

När det gäller mobila telefonin kan det också förekomma problem med att ringa eller använda mobila tjänster i de här kommunerna.

Felen i de mobila näten beräknas i de flesta fall vara avklarade under måndagen.