Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt på akuten under helgerna

Storhelg innebär mycket folk i staden, därför också ett högt tryck på akutmottagningen. Den 30 december togs 148 patienter om hand.

Sedan annandag jul har det varit ett hårt tryck på Östersunds sjukhus akutmottagning. Den 30 december tog man emot sammanlagt 148 patienter jämfört med cirka 80 patienter ett vanligt dygn. Följden blev hårt tryck på personal och extrema väntetider, upp till tio timmar, för de mindre akuta fallen.

Christina Larsson är enhetschef på akutmottagningen.

– När det är julhelg kommer många till Östersund för att fira, och de många patienterna beror helt enkelt på att vi blir fler invånare. Det blir mer av allt, säger Christina Larsson.

När en patient kommer till akuten är det första som sker en bedömning av denna. Mindre akuta fall hamnar långt ner på en prioriteringslista, eftersom till exempel livshotande skador måste tas om hand först. Måndagen den 30 december kunde väntetiden för den lågt prioriterade vara mellan 8-10 timmar enligt Christina Larsson.

– Vi informerade om läget, och sa att det var upp till dem som skulle kunna vänta en dag eller två om de ville gå hem vilket några också gjorde, säger Christina Larsson.

Stabsläge infann sig den 30:e, vilket innebär att när befintlig personal inte klarar av trycket kallas mer personal in för att få kontroll över situationen.

– Att det har gått bra är mycket personalens förtjänst, som jobbat extra och gjort en insats, säger Christina Larsson.

Enligt uppgift är patienttrycket för närvarande hanterbart.