Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt ös när laddade draghundar gjorde upp i spåren

/
  • Superladdade inför starten. I bakgrunden väntar Gro Teslo från Norge på att komma iväg. Det är andra året hon tävlar med hundar av rasen Sibirian husky men tävlat i hundspann har hon gjort under många år tidigare.

Foto: Henrik Flygare
  • Här är det Åsa Fjällström tävlande för Gafsele, i Lappland, som drar iväg. Åsa var framgångsrik vid förra årets SM med en silvermedalj i 8 spann.
  • Fullt ös  i spåret när Bengt-Åke Sjölund och hans hundar drar iväg på distansen är 2x16,3 kilometer.
  • Torhild Lamo från Älvdalen debuterade i tävlingssammanhang i Lillholmsjö och preparerade skidorna med glidvalla.
  • Det var två minuter mellan ekipagen. Här har Svein Teslo, Norge, just lyft upp snöankaret för att släppa loss hundarna i ett åttaspann.
  • Elin Björk och hennes syster Ida åkte upp från Åmål med 21 hundar och hemma på gården finns ännu fler.
  • Labbas kikar ut i väntan på Sexspannskörning, tillsammans med matte Ida Björk och resten av hundarna.

Lillholmsjö är på väg att sättas på den europeiska kartan när det gäller draghundar och möjligheterna till träning i fasta spår uppskattas av sportens utövare.

Annons

I helgen genomfördes tävlingar i hundspannkörning med 130 anmälda deltagare från olika delar av Sverige, Norge och övriga Europa.

– Det här är egentligen ett klubbmästerskap inom Polarhundklubben nedre Norrland men tävlingen har fått enormt stor spridning med deltagare från olika delar av Europa, säger Patrik Kuru som håller ordning på ekipagen vid startfållan.

Att klasserna är öppna och inte enbart polarhundar tillåts starta har breddat intresset för arrangemanget. Att det finns fasta spår i området enbart avsedda för den här typen av vinteraktivitet uppskattas också av tillresta besökare med intresse för draghundssport.

– Lillholmsjö har blivit en populär ort att åka till för deltagare från Tyskland. Många ligger på ”Gästis” och tränar sina hundar under vintermånaderna. Inför den här tävlingen kom det hit deltagare redan för två veckor sedan, säger Alf Hallén som håller i arrangemanget.

– Eftersom det är den första större draghundstävlingen för året så är det ett bra tillfälle att testa var man står någonstans med sina hundar.

Hur ser intresset ut för sporten?

– Det ökar och många som börjar skaffar sig en eller två hundar. Det öppnar ögonen på dem för möjligheten att delta i draghundstävlingar. I Jämtland finns numera ett stort intresse och i Lillholmsjö finns förutsättningar som innebär en längre säsong med snö, enligt Alf Hallén som också är ordförande Si styrelsen för Polarhundklubben nedre Norrland.

– Hundarna är som elitidrottsmän som tränas var och varannan dag, förklarar han.

Elin Björk lever ett riktigt hundliv och även hennes syster Ida.

De älskar sina hundar – alla 37 – och tävlar så ofta det går.

– Till Lillholmsjö var vi tagit med 21 av hundarna. De övriga får stanna hemma i Åmål, säger Elin Björk.

Elin berättar att hon i stort sett föddes i den flock med 20 hundar som hennes föräldrar då hade. Sin egen första slädhund fick hon när hon var ett år och Elin har tävlat sedan barnsben.

– Jag åkte släde när jag var tio dagar gammal, fortsätter hon.

Nu är det högsäsong och förra helgen tävlade Elin i norska Hamar. Kommande helg bär det iväg till nästa tävlingsort.

Vad är det som lockar dig?

– Att det är levande varelser och man får jobba lite för att det ska gå bra i tävlingarna, säger Elin Björk.

– Blandraser springer snabbare. Den bästa av mina hundar är till hälften vorsteh, säger hon.

– Raserna pointer, vorsteh och husky blir ofta lyckade kombinationer i sammanhanget och huskyn ger uthållighet till blandraserna.

Torhild Lamo från Älvdalen ställde upp i sprintklassen med ett fyrspann bestående av renrasiga huskyhundar:

– Det här är min första tävling och nu får vi se hur samspelta de är. Mycket hänger på mig hur det här kommer att gå, säger Torhild under tiden hon lägger på glidvalla och finputsar utrustningen inför start.

Mer läsning

Annons