Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt hus med klanen Lindqvist

IOGT-NTO-lokalen i Hara by strax söder om Östersund var utsåld till sista plats då Glamusikalliansen anordnade sitt musikkafé.

Annons

Ryktet hade gått i bygderna att musiken skulle ljuda från fem till antalet lindqvistare. Naturligtvis med primus motorn själv, Folke, med andra ord nestorn i klanen, nu på sitt åttioandra år och med sextio som bandmedlem. Detta firades också från scenen av sonen Hasse som för kvällen döpte gänget till kusinerna Lindqvist me´ gubben.

Hasse (född 1956) berättade och spexade – precis som pappa Folke. I den konstellation som fanns på scenen den här kvällen ingick också Hasses måg Gustav Kape-Lindqvist.Lisas och Gustavs nu 3-årige son Haldo sägs redan vara en fena på dragspel. Vidare fanns Robin där, barnbarn till Folke och mamma Gunillas son. Han har sin framtid säkrad i Lindqvistklanen. En ambitiös och begåvad gosse som både sjunger och spelar rytmiskt och fint på sin gitarr. Han kommer säkerligen låta höra av sig ännu mera i framtiden. Han tillhör således den fjärde generationen om man räknar Nicanor (morfarsfar) som den första. Vidare fanns framlidne Örjans son Olle med som kontrabasist. Men mest som dragspelare. De yngre i klanen har ett eget band också, ett riktigt showband Hellre än bra-Hasse är den musikant som ses som detta gängs ledare.

När tre generationer Lindqvist står på scenen samtidigt blir det en bra blandning av burleska visor och kända gammeldanstakter. Deras musikalitet omspänner månget ackord och samspelet och glädjen från utövarna är obetalbart. Folke trivs och drar sina historier men berättar också turnéminnen och om hur melodierna kommit in i deras rika repertoar. Många av låtarna är uppteckningar från hans far Nicanor (född 1899) samt från hans morfar Eskil Teodor Wiberg (född 1870) och som var något av en bygdens märklige mångsysslare och en uppskattad lekmannapredikant, poet och talare. Generna från dessa begåvade äldre personligheter har satt sina tydliga spår i både fjärde och femte generationens ättlingar.

Och eftersom både Hasse och Olle har egna barn och dessutom barnbarn. får vi fortsätta njuta av både sjätte och sjunde generationens musikanlag. Folkes fru Gudrun har berättat att dottern Gunilla har ytterligare två musikaliska pojkar, Emil och Mattis som säjs vara riktigt på gång i musiken.

När klanen Lindqvist träffas på Åsgård i Rissna, där rötterna finns rotade, utbryter livekonserten i den fria naturen. Här i glesbygdens epicentrum strömmar tonerna ut och ekot rullar vidare mot den gröna granskogen i den ljumma sommarnatten. Åsgård har numera blivit mötesplatsen för lindqvistarnas musikalitet.

Åke Bengtzon