Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt hus för Startskott!

Vid fem börjar kön utanför Gamla Teatern att växa. En stund efter sex är det fullt. 650 personer minglar, spelar, speed-paintar, stickar, sjunger, tittar och lyssnar.

Startskott! har börjat.

– Det sitter tydligen en lapp på dörren, nu är det en in, en ut, säger Martin Kjellerstedt, en av arrangörerna bakom Startskott!

Åldersspridningen på besökare är stor: småkillar som vill ha saft i baren, några rullatorer och det mesta däremellan. På övervåningen visar Kulturkollektivet upp sin dockskåpsvision av det egna kulturkollektivhuset som blir verklighet under sommaren. I ett annat rum spelar Johanna och Micke Klemmé musik varvat med estradpoesi av Henrik Perälä. Stämningen är glad och innerlig och i stort sett varje vrå bubblar en eller annan kulturell företeelse. Genom allt löper en tipsrunda som blandar jämtländsk kulturkännedom (hur många körsångare finns det, vad hette sångerskan som slog igenom stort och nu skriver filmmusik, vilket band har 220 Volt spelat med) med åsiktsfärgade frågor av typen "Vad är anledningen till att Estrad Norr fortfarande huserar i Folkets hus erbarmligt själsdödande lokaler?" och "Hur mycket tjänade kommunen på att låta Länsförsäkringar bygga sin groteskt fula glaskub på Storsjöteaterns tak?"

Vid sju inleds den sceniska delen av galan. Det blir en genremässigt vild blandning ledd av konferenciererna Camilla Karlsson och Anna Brandt. De påpekar att diskussionen om ett kultur-/konserthus är en del i en större diskussion som handlar om att bredda självbilden:

– I tillväxtavtalet står det att Östersund är en hurtig stad, men vi är också en skrivande, dansande, sjungande, spelande och filmande stad.

Ett av de första numren är fradgatuggande länsteaterchefen Gustav Kling som målad i de jämtländska färgerna spyr ironisk galla över tramsande skönandar: "Gå hem nu och klipp er och skaffa er ett riktigt jobb!". Archi Jamt levererar svängig stråkmusik och kompar också Jonas Jonsson och Bedroom Eyes milda pop – vilket också kan tolkas som en pedagogisk poäng: oväntade samarbeten kan uppstå i ett kulturhus.

Det finns också en poäng i att ha galan på just Gamla Teatern: ett hus som innan det förvandlades till hotell fungerade som hemvist för många kulturföreningar. Ett slags kulturhus.

Galan går vidare, växelvis från scenen och läktaren. Jämtländska folkloreensemblen lockar till taktfasta stamp, Kata Nilssons estradpoetiska "Historien om hur mitt hjärta fastande på bild efter att ha kört 120 på en 90-väg" drar ner skratt och Magnus Vikberg, Åsa Okutani och Tony Backlund växlar mellan tillbakalutad jazz och mer vildsint dito. Jenny Michanek spelar piano och sjunger med publiken och på läktaren ger vitklädda kören Decibel en mjuk jämtländsk vaggvisa av Allan Edwall. Bland annat.

Mellan akterna påpekar konferenciererna att många jämtländska musikaliska storheter saknas på scenen: – Många fler ville spela men vi kunde inte tacka ja till alla, då hade vi stått här till i morgon kväll.

Idag kl 12.30 lämnas inträdet, en krona per person, över till Östersunds kommun som en grundplåt för ett framtida kulturhus.