Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt drag i bokningen för att åka hundspann

Holländare och tyskar står i kö för att åka hundspann hos Claudia och Richard i Järvsand, i norra delarna av Strömsund.

Det knastrar i bilradions mottagning sista biten på vägen till Siberian Adventures i Järvsand. Under morgonen har Claudia Beerta och Richard van Kooten utfodrat hundarna med en soppa, så de får i sig tillräckligt med vätska inför träningspassen.

Fastigheten i Järvsand hittade de för åtta år sedan.

– Då var det en gammal bondgård med skräp och gräset stod i fönsterhöjd. Det var bara att börja på något sätt och sätta i gång med planeringen, säger Claudia och Richard.

Det som påbörjades då, 2005, utsågs nyligen till Årets turistföretag i kommunen. Vinteraktiviteterna kombinerar de med campingverksamhet och annat som gästerna kan uppleva.

– Våra besökare är till 70 procent holländare, 20 procent tyskar och resten är en blandning inklusive svenskar. Alla bokningar går via hemsidan, säger Claudia Beerta.

Besökarna börjar dyka upp vid jul och bor i ett gästhus som blev klart 2006. Hundspannsturerna pågår fram till påsk. 62 huskyhundar finns på gården, varav några är unghundar. De som drar tränas från oktober, fem dagar i veckan, med vagn till att börja med.

– Det ska vara tre, fyra decimeter snö innan vi kan göra något med hundarna i spåren, säger Claudia.

De har tävlat framgångsrikt i draghundsport tidigare. Före flytten bodde de åtta mil från stora flygplatsen i Amsterdam. I Järvsand kan de vara ute en vecka utan att möta en enda person. Det perspektivet vill man behålla.

– Om vi har för många gäster här blir det opersonligt, konstaterar Richard.

– Vi vill bedriva det här småskaligt och i januari ska vi prova att utveckla något nytt, säger Claudia som inte kan säga mer nu det som är på gång framöver.

De har inte märkt något av finanskrisen som skakat om verkligheten för många. Snarare är det så att intresset för deras verksamhet har stått sig när annat rasat.

– Nu är det fullbokat hela vintern. Vi har även bokningar för vintern 2015 och så långt fram har vi aldrig haft bokat här tidigare, säger Richard van Kooten.

För honom och Claudia har riktigt nära naturupplevelser med hundar blivit en livskvalité med andra värden än de man lämnade bakom sig i Holland.

– Här är det också kortare och smidigare beslutsvägar i kommunen om jag exempelvis behöver ha ett tillstånd, konstaterar Richard.

En del gäster går ut på kvällarna för att njuta av alla stjärnor. Riktig tystnad och mörker som i Järvsand finns nämligen inte i de upplysta stadslandskapen, i Europas tätbefolkade delar.