Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsmockat schema när hiphopen intog Östersund

/
  • Från Göteborg kom rapparen Allyawan för ge lektioner till den nyfikne i hur rap ska framföras.   Foto: Joakim Rolandsson
  • På Tingshuset träffade LT på besökaren Rebecka Ljungdahl som uppskattade det faktum att minderåriga var välkomna. ”Jag tycker det är jättebra att dem gör så här, så vi yngre också får se”, säger hon.
  • Egentligen tänkte arrangören strunta i graffitimålandet på grund av ekonomiska problem, men någon kom hit och målade ändå. ”Jag är väldigt tacksam för alla artister som ställt upp på det här utan pengar”, säger Lawan Hassan.
  • Arrangören till ”The Norrland Invasion”, Lawan Hassan, hade kämpat i flera veckor och var nöjd med antalet besökare. ”Vi ska absolut göra en fortsättning på det här”, säger han.

Fredagen gick i hiphopens tecken när ”The Norrland Invasion” arrangerades. Från eftermiddag till sen kväll hördes rytmiska basgångar, ackompanjerat med snabb rap från Tingshusets konsertlokal och Storsjöteaterns studioscen. På scenen stod ett gäng lokala förmågor som Medborgargardet och Såkel & Konsistens, samt dragplåstren Allyawan och Gorillismen.

Annons

Upplägget var ungefär likadant i Tingshuset som på Storsjöteatern, med undantag för att minderåriga var välkomna. Någonting besökaren Rebecka Ljungdahl uppskattade.

– Jag tycker det är jättebra att dem gör så här, så vi yngre också får se band. Jag blev jättebesviken när Kapten Röd kom hit, då var vi inte välkomna för vår ålder.

Initiativet i sig var Rebecka nöjd med, men till nästa gång skulle hon vilja veta det lite längre i förväg.

– Det behövs mer affischering, mer information kring det här. Jag fick reda på det av en slump av en kompis. Det är inte konstigt att det inte kommer så mycket folk, om de inte har många snygga affischer och annonser.

– Helst skulle jag vilja se Snook nästa gång. Jag får nostalgikänslor av dem, från yran för två år sedan, säger Rebecka Ljungdahl.

Lawan Hassan är killen som höll ihop hela festen. I flera veckor har han kämpat med ekonomitrassel, artistbokningar och annat som hör till en heldag med hiphop.

– Jag är nöjd, det kom mer folk än vad jag trodde. Tyvärr blev det ett missförstånd med breakdansarna så de dök aldrig upp. Och jag tänkte strunta i graffitimålandet, för pengarna räckte inte till burkar. Men någon kom hit och målade ändå, jag vet inte ens vem det var. Jag är väldigt tacksam för alla artister som ställt upp på det här utan pengar, säger Lawan Hassan.

– Vi ska absolut göra en fortsättning på det här. Vi håller på att spela in en video för att visa hur många ungdomar som uppskattar ett sådant här initiativ, som vi ska skicka till sponsorer. Och till nästa gång har jag lärt mig lite saker man kan göra bättre, till exempel att göra klart allting i tid, inte samma dag.

Trots smärre problem var stämningen god kvällen igenom. Att se de unga lokala rapparna brinna för sin sak är inspirerande, hiphopare eller ej.

Och vill man ha en lektion i hur rap ska framföras, borde man ha varit på plats i fredags. Allyawan, influgen från Göteborg kvällen till ära, är förmodligen Sveriges bästa och mest underskattade rappare, med internationell kaliber.

Dessutom, Jämtlands största hiphop-export, Gorillismen, som alltid levererar nya låtar, gamla hits och spontana verser. Med andra ord, var inte bara fredagen en lång fest. Det var en skoldag i hiphop. Med allting på schemat.

Mer läsning

Annons