Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmatad sommar i Järpens kulturhus

Knappa tre månader och nästan 30 kulturarbetare. Sommaren i Järpens kulturhus uppvisar ett brett kulturspektrum: från firande av världsbroderidagen till modern dans till satirteckning.

I dag startar sommarsäsongen för Konstmaraton på Kulturhuset i Järpen. Aktionen drogs i gång för att rädda huset kvar i kommunens ägo. Försäljningen är nu stoppad och aktörerna bakom aktionen har fått ett förslag på nyttjandeavtal från kommunen. Björnängekonstnären Marika Wahl-Lindberg är glad över att det nu finns en dialog med politikerna men vill invänta hösten då ett medborgarförslag om huset ska upp i kommunfullmäktige.

– Vi hoppas att det här ska leda till en varaktig lösning så att vi inte ska behöva protestera varje år, säger hon.

Sommarsäsongens knappa tre månader rymmer närmare 30 konstnärer och kulturabetare som använder huset ungefär en vecka var. Först ut, med vernissage i dag, är Annie Eklöv som kommer från USA men bor i Hålland. Hon visar romantiska bilvrak i sin fotoserie Rusty Dreams tillsammans med malmöbaserade Emma Bernström som visar måleri.

Mörsilbaserade konstnären Christer Widegren bjuder på konst och tango. Östersundsbördiga dansaren Maria Nilsson Waller gör ett work in progress där publiken inbjuds vara med. Jeanette Wahl smygstartar Galleri Utopi och ställer ut grafikern Ruth Goldmann, satirtecknaren Ulf Frödin, finske skulptören Jukka Vikberg och östersundsbaserade konstnärerna Kajsa-Tuva Henriksson och Jimmy Dahlberg.