Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmäktige ska vara tillgängligt för alla

ABF:s 25 medlemsorganisationer vill att kommunfullmäktige ska sändas via internet:

– Det är en demokratifråga. Fullmäktiges möten ska vara tillgängliga för alla.

Annons

Marie Gabrielsson har i ett medborgarförslag föreslagit att kommunfullmäktiges sammanträden ska direktsändas via internet:

– Jag skrev förslaget på uppdrag av ABF:s verksamhetsråd, säger hon.

Verksamhetsrådet består av representanter för ABF:s 25 medlemsorganisationer, bland annat flera handikapporganisationer. Tyngden bakom förslaget är alltså stor:

– Vi anser att det är en demokratifråga. Fullmäktiges möten ska vara tillgängliga för alla, även om man är rörelsehindrad, bor långt ute i glesbygden, eller av andra skäl inte kan komma till mötet.

Göran Edman (RD) fick redan i december 2007 gehör för sin motion att sända fullmäktige via webb-tv. Fullmäktige beslutade samtidigt att utreda effekter och kostnader. Nu i sommar sändes ett sammanträde på försök.

Testkörningen och utredningen visar att de allra flesta är positiva till webbsändningarna, och i stort sett alla vill ha en fortsättning. Det har kommit en del önskemål och synpunkter, bland annat att man fyller ut fika- och lunchpauser med intervjuer av politiker eller andra berörda parter. Kostnaden varierar mellan 30 000 och 100 000 kronor per sammanträde, beroende på kvalitetskrav och ifall sammanträdet ska bandas eller direktsändas.

Kommunstyrelsen tar ställning till förslaget nästa vecka, men arbetsutskottet föreslår att medborgarförslaget beviljas, men att det krävs en fördjupad analys av ambitionsnivå och kostnader.