Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmäktige i Östersund bryter mot lagen

Kommunfullmäktige i Östersund har brutit mot lagen. Det konstaterar kommunens jurist efter att ha granskat en omröstning som ägde rum på det senaste sammanträdet.

Den 18 mars beslutade kommunfullmäktige i Östersund att utse tre nya representanter till direktionen för Jämtlands räddningstjänstförbund. Men politikerna i fullmäktige var inte överens om vilka som skulle väljas. Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) ville, i linje med valberedningens förslag, att Anna Eriksson (S) och Jan Moberg (MP) skulle väljas som ersättare i förbundsdirektionen. Allianspartierna ansåg däremot att Ingrid Gustafsson (KD) skulle väljas som en av de båda ersättarna. Efter en omröstning så stod det dock klart att AnnSofie Anderssons yrkande fått flest röster.

Ingrid Gustafsson valde att överklaga beslutet till förvaltningsrätten i Härnösand. Hon anser att valet inte har gått rätt till och att beslutet ska upphävas. Hon får även stöd för detta av kommunjuristen Linda Stenman.

I ett tjänstemannaförslag skriver juristen att omröstningen, enligt kommunallagen, skulle ha skett genom ett slutet val och inte genom ett öppet. Dessutom valdes Anna Eriksson som ersättare i förbundets direktion trots att hon inte är ledamot i kommunfullmäktige. Även detta är ett brott mot kommunallagen konstaterar Linda Stenman.

Kommunfullmäktige ska ta upp frågan på nästa sammanträde.