Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullfölj omprövningen

Vilken blir Socialdemokraternas viktigaste valfråga 2014? Jobben, självklart. Därvidlag märks ingen större skillnad mellan Socialdemokraternas nya och tidigare partiledare; Stefan Löfven upprepar samma budskap som Håkan Juholt och Mona Sahlin före honom. Trovärdighet i den jobbskapande politiken är en förutsättning för att återvinna regeringsmakten.

Därför var det följriktigt att Löfven inledde sina första längre utfrågningar med att tala om sina erfarenheter som facklig ledare i den konkurrensutsatta industrin. Vi behöver bättre utbildningsinsatser, större trygghet i omställningen och ett mer aktivt arbetsmiljöarbete, sa Löfven. Detta är kärnan i politiken. Men vad mer? Människor förväntar sig så mycket mer av socialdemokratin än bara koll på jobben och ekonomin. Till exempel besked om välfärdens organisering, eller mer precist, synen på vinst inom vård, skola och omsorg.

Med vinterns avslöjanden om vägda blöjor och avancerad skatteplanering inom äldrevårdsbranschen nådde vi ett slags kulmen på 20 år av nyliberal experimentpolitik. Det är ett kraftigt underbetyg att socialdemokratin inte lyckades förekomma skandalrubrikerna, utan framstod lika svarslös inför marknadshaveriet som regeringen Reinfeldt.

Partiets nuvarande linje baseras på ett kongressbeslut från 2009 som tyvärr lämnar det mesta att önska.

Stefan Löfven ska inte hållas ansvarig för gamla och dåliga kongressbeslut, men han är ansvarig för att partiet nu fullföljer den omprövning som inleddes under Håkan Juholt.

Och i både söndagens Agenda och måndagens P1 Morgon markerade Löfven att förändringar är att vänta. ”Detta måste stoppas”. Hur det lagtekniskt ska gå till och hur långtgående återregleringarna ska vara är alltjämt en öppen fråga.

En sak är i alla fall klar. Risken för att bli anklagad för att gå för långt synes obefintlig. Upprördheten är stor. Människor vill betala för välfärd, inte för några riskkapitalisters paraplydrinkar på Caymanöarna.