Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullfjädrade hattmakerskor

Att tillverka en hatt är ingen konst, iallafall inte för deltagarna på hattkursen på Bäckedals folkhögskola. Under fem intensiva dygn har de tillverkat varsin hatt under ledning av kursledaren Kerstin Carlefalk.

Det är ett glatt gäng damer som avslutningsfikar på café Cineast. De passar perfekt in i miljön med retro-inredningen. De är väl inne i det kreativa tänket, kursdeltagaren Margareta Andersson utbrister när hon ser plastblommorna som står i en vas på bordet: – De här skulle man kunna använda till någonting!

– Det har varit jättekul, man blir ju inte modist men man lär sig att göra en egen hatt, till husbehov. Och så har vi haft en inspirerande lärare också, hon är en idébank som aldrig sinar, säger Ingmarie Ekdahl, som har en hatt som går i grönt.

Margareta Andersson beskriver hur processen går till. Först har man ett hattämne som ser ut som en kon, som man väljer färg på. Sedan ska man välja form, vilket stuk hatten ska ha. Hattämnet träs på hattstock, man använder varm ånga och fukt för att få materialet samarbetsvilligt.

Själva kullen på hatten görs för sig, brättet görs för sig. Brättet formar man på ett brättestock.

Det är mycket som ska sys för hand, och bara den konstnärliga utsmyckningen på slutet tar sin tid.

– Hatten blir väldigt personlig, och det är ingen latmansgöra precis, säger ledaren Kerstin Carlefalk.

Det finns tre olika slags hattar bland kursdeltagarnas alster, hatt, toque och coiffe. Den sistnämnda har fått sitt namn efter franskans ord för frisyr.

Det är 6:e eller 7:e året som Kerstin Carlefalk håller i kursen. En tidigare elev till Kerstin läste en kurs på Bäckedals folkhögskola, och tyckte att de behövde lite nytt friskt blod. Bäckedals folkhögskola tyckte att en hattkurs lät som ett roligt inslag i kursutbudet, och Kerstin Carlefalk blev tillfrågad att leda kursen.

Hon är utbildad modist, och har gått vid sju olika lärlingsplatser. Dessutom har hon en lärarutbildning i grunden.

Det bästa med kursen tycks ha varit att de bott på folkhögskolan tillsammans under veckan.

– Det är ett trevligt sätt att göra något gemensamt, vi har pratat om allt ifrån recept till drömmar och karlar, säger damerna näst intill unisont.

Och så har de arbetat med sina vackra skapelser till hattar, dag som kväll.