Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullbelagt på flera häkten i Norrland

Återigen är det högt tryck på häktet i Östersund. Förra veckan var det fullbelagt.

– Vi var tvungna att lägga folk i fyllearresten, säger Håkan Modin vid polismyndigheten i Jämtlands län.

Det gick inte heller att skicka intagna till Saltviksanstalten utanför Härnösand, som är det närmsta häktet på 23 mils avstånd. Även där var det överbelagt förra veckan.

Enligt Svante Lundkvist, regionchef för Kriminalvården, är det i stort sett fullbelagt på alla häkten i regionen.

– Jag skulle säga att situationen är utomordentligt ansträngd, säger han.

Sedan tidigare är det beslutat att det provisoriska häktet i Östersund får vara kvar åtminstone till mars 2011. De myndigheter som på regeringens uppdrag ska analysera behovet av häktesplatser i Norrland har precis inlett utredningsarbetet. Förutom Kriminalvården ingår företrädare för Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket i gruppen.

Håkan Modin sitter med i gruppen som polisens representant för Norrland. Han hoppas att utredningen, som ska vara klar den 31 oktober i år, leder till fler häktesplatser i Norrland.

– Min förhoppning är att man bygger ett häkte eller ett fängelse i Östersund. Alla andra län i regionen har häkten, säger han.

Östersund har drygt hundra häktade per år. Om staden inte får något häkte är alternativet att köra de intagna till Saltvik.

– Det kommer att gå åt otroligt mycket arbetstid, det är inte effektivt. Det blir påfrestande såväl för polisens utredare som för anhöriga till häktade, säger Håkan Modin.