Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullbelagt på boende för hemlösa i länet

I Östersund finns länets enda boende för bostadslösa med beroendeproblematik.
Målet är en stabil drogfrihet under eget ansvar.

Björkebo är ett drogfritt och tidsbegränsat boende som vänder sig till vuxna med beroendeproblematik och fås genom bistånd enligt Socialtjänstlagen.

Målet är att skapa förutsättningar för en stabil drogfrihet och att under eget ansvar arbeta med sin rehabilitering och så småningom få möjlighet till eget boende på den ordinarie bostadsmarknaden.

Björkebo har även Skogsgläntan, ett lågtröskelboende för personer som är i aktivt missbruk med 14 platser på månadsavtal som ligger några hundra meter ifrån boendet.

– Det är alltid fullt där och några som står och väntar på lägenhet, säger Veronica Haase, teamchef på Björkebo.

I Björkebos lokaler finns fyra olika boendeformer där gästerna blir tilldelad det boende som passar dem bäst.

– Vi har möte varje vecka och de sökande blir tilldelad plats inom ramen för bistånd, säger Veronica Haase.

Det finns särskilda regler med inskränkningar i den enskildes rättigheter som bland annat handlar om drogkontroller, reglerade ledigheter och att personen får avsäga sig besittningsrätten på sitt rum eller sin lägenhet.

Biståndet är en del i ett behandlingspaket där en genomförandeplan upprättas. Ofta kombineras insatsen med andra öppenvårdsinsatser som behandling och sysselsättning.

Beredskapen är god även om det oftast är full beläggning på boendet.

– På akutboendet kommer mellan 80 och 90 personer per år till de åtta platserna. Antalet varierar naturligtvis över tid. I vintras var det en del utländska tiggare som sov här ibland men inte nu, säger Veronica Haase.

De övriga lägenheterna är oftast fullbelagda.

Själva boendet kombineras med behandling mot missbruk, kurser i allmän daglig livsföring och någon form av sysselsättning.

– Det kan handla om att ta tag i ekonomin, träffa läkare om man är somatiskt sjuk eller att lära sig att umgås socialt utan droger. Att våga visa sig nykter ute, gå på fotboll eller åka och bada.

Gästerna kan bo på Björkebo upp till fyra år men snittiden ligger på ett och ett halvt år.

– Vi har en boendesamordnare som har kontakt med Östersundshem och får på så sätt fram lägenheter till de som slussas ut. Efter ett år får man ta över kontraktet om allt har gått bra, säger Veronica Haase.

Statistiken ser bra ut även om den inte förs långsiktigt.

– Vi har bara en avstämning, efter sex månader, och efter den tiden brukar de allra flesta bo kvar utan några problem. I år ser det väldigt bra ut. Samtliga av de som fått lägenhet bor kvar i den efter sex månader.

Trots att det inte förs statistik över längre perioder tror Veronica Haase att de som återfaller och förlorar sin bostad är få.

– Det är ändå en ganska liten ort och om någon får problem får vi veta det. Som regel kommer de tillbaka hit om det händer.

Om någon återfaller i missbruk finns möjligheten att bo en kortare period på Björkebo.

– Det kan röra sig om några veckor eller någon månad. Under tiden behåller man lägenheten och kan flytta tillbaka till sitt riktiga boende när man är redo, säger Veronica Haase.

Andra kommuner har varit och tittat på verksamheten som bedrivs.

– De har varit här och kollat och grannkommunerna köper platser när det behovet finns. Jag tycker vi har en bra verksamhet nu. En det barnsjukdomar har funnits vid uppstarten men nu är grunden klar, säger Veronica Haase.

Tolv behandlingsassistenter jobbar på boendet som är bemannat dygnet runt. Ytterligare sex personer jobbar på Skogsgläntan.

– Kostnaden ligger på 800 kronor per boende och dygn. Ett tolvstegsprogram, beteendeterapi och sysselsättning på Brytpunkten finns inte med i den summan, säger Veronica Haase.

Även om kostnaden är relativt hög jämfört med andra boendelösningar är målgruppen i behov av särskilt stöd och vård då de alltid har ett missbruk med sig.

– Vi försöker skapa förutsättningar för att det ska vara hållbart i längden. De som jobbar här är behandlingsassistenter och boendet är anpassat för de som ska ta sig ur missbruket.

Släktingar, barn och barnbarn hälsar ofta på och kan även sova över på boendet.

– Det kan ofta ha varit turbulent hemma så de barn som besöker en förälder på Björkebo kanske aldrig haft det så bra i sitt umgänge med föräldern som här, säger Veronica Haase.

Läs mer:

”Det finns en plats för alla hemlösa”

Janne blev vräkt från sin bostadsrätt

Tommy förlorade sitt hem när kommunen inte ville laga avloppet