Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full rusch på Lillänge dan före dopparedan

/
  • Beatrice Holmgren, Östersund, har kundvagnen full av julmat på tisdagskvällen.”Det är lite stressigt”, säger hon. Foto: Henrik Flygare
  • ”Jag önskar mig en ritpistol med massor av kritor. Då ska jag rita hästar”, säger treåriga Havin Colak.
  • Åsa Johansson från Valla har handlat i omgångar och känner sig lugn och avspänd inför julafton.
  • Patrik Olsson på Elgiganten förbereder för mellandagsrean. ”På måndagen var det tjockt med folk, men det har lugnat sig nu”, säger han i 19-tiden på tisdagskvällen.
  • Beatrice Holmgren har en exemplarisk inköpslista och full koll på vad som behövs för julbordet.

Julefrid eller julstress, det är frågan. Kvällen innan julafton har affärerna fortfarande öppet och kunder saknas inte även om den värsta ruschen har lagt sig.

Annons

Det är dan före dan och det brådskar att handla klart och fixa det som fixas innan jul. På Lillänge köpcentrum finns det faktiskt lediga parkeringsplatser och det är inga problem att ta sig fram i gångarna på Coop Forum, även om en hel del folk fortfarande är i rörelse.

Beatrice Holmgren från Östersund har en kundvagn fullastad med julmat men är snart klar med sina inköp.

– Nu ska jag bara hitta oliver och handla frukt och grönsaker, säger hon och visar upp sin välskriva inköpslista där det mesta redan är inhandlat, säger hon.

Någon riktig julefrid har inte hunnit infinna sig hos henne än.

– Jag har jobbat in i det sista och därför inte hunnit med att handla förrän nu. Jag känner mig lite stressad men jag har städat redan och ska bara slå in en del julklappar när jag kommer hem. Jag kör tills jag är helt slut och handlar hellre ikväll för imorgon tänker jag inte lämna huset, säger hon.

Några andra som har en kundvagn full av mat är Jens Danielsson och Emma Eliasson från Körfältet. Men det är inte grisfötter som de handlar utan snarare groddar och grönt och någon julstress känner de inte.

– Det är ingen mening att stressa med en massa måsten i flera veckor för att allt ska vara perfekt några timmar på julafton. Det är bättre att bara ta det som det blir och vara med dem som man tycker om på julen, säger Jens Danielsson.

På Elgiganten är det heller ingen trängsel att tala om och personalen har börjat förbereda mellandagsrean.

– Julhandeln har gått minst lika bra i år som i fjol för oss. Någon kris märker vi inte av än. Men i kväll har det flesta klarat av sina inköp redan. Årets storsäljare är helt klart den digitala fotoramen. Den passar alla, säger varuhuschefen Mathias Madsen.

Lilla Havin Colak går med sin pappa i affären men önskelistan har hon för länge sedan mejlat till tomten och det ligger redan klappar under granen.

– Jag önskar mig en ritpistol med en massa kritor så att jag kan rita en stor och en liten häst, säger Havin Colak, tre och ett halvt år.

Mer läsning

Annons