Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart i Z-hallen under sommarhockeyn

Redan första augusti börjar hockeysäsongen i Z-hallen. LT gick in i kylan och hälsade på ynglingarna som gillar hårda puckar.

Från 8.00 till 21.00 är det full rulle för hockeyentusiasterna på ÖIKs Sommarhockey camp. Redan i torsdags började aktiviteterna i Z-hallen, men många började träna i söndags.

Markus Åkerblom håller i utbildningen för femte året i rad. Han erkänner att det blir en påtaglig kontrast mellan sommarvärmen och kylan i rinken.

– Det tar ett tag innan man vänjer sig.

Sommarhockeyskolan har funnits ända sedan 80-talet och funkar som en säsongstart för barn och ungdomar. För många är det första gången, men samtidigt kommer många tillbaka år efter år. William Olofsson har spelat hockey i tre år och tycker att de långa dagarna går fort.

– Det är bara kul, säger han självklart.

På kvällarna arrangeras det aktiviteter utanför ishallen, med bland annat bad och bowling. Allvaret på skolan varierar beroende på ålder och ambition.

– Det ska inte tas på allvar med de yngsta, men de äldre är bara här för att de vill bli bättre, säger Markus Åkerblom.

De 22 feriearbetarna och 6 instruktörerna kommer från trakten, men bland de 166 deltagarna finns det även folk från Stockholm, Malmö och Norge. På onsdag väntas även celebriteten Ulf Dahlén komma på besök.

Men det är bara 18 tjejer med.

– Man skulle vilja ha rena tjejgrupper, säger Markus Åkerblom.

Han förklarar att utöver svårigheterna med lokalbrist så krävs det en eldsjäl för att lyfta den sortens verksamhet. Tjejerna som är med i nuläget får träna med pojkarna, vilket de ofta gör tills de kommer upp i tonåren.

– Det får vara med hur länge som helst, säger Åkerblom.

Madelene Strömgren är en av de få tjejerna, hon berättar att man får många nya kompisar här, men att hon gärna hade sett fler flickor på isen.

– Det är lite tråkigt att det inte är fler, säger hon.

Från föräldrar och elever har Markus Åkerblom upplevt jättebra respons på Sommarhockeyn, framförallt på sidoaktiviteterna där deltagarna lär sig att umgås och ha roligt tillsammans även utanför isen.

Åkerblom berättar att några problem med attityder förra året har lett till att de pratar mer om uppförande och rent spel i år.

– Hur ska man kunna förhålla sig till varandra när man inte vet vilka regler som gäller? frågar sig Markus Åkerblom.

Han tror att geografisk spridning ligger bakom att det kan bli stängda kompisgäng.

– Framförallt kommer folk från olika orter och klubbar. Det är lätt för dem att sluta sig i sin zon.

Men vid matbordet i curlinghallen är det bara skratt och glädje. Colin Wasell förklarar vad som är bra med hockey.

– Man får tacklas.

Varför är det roligt att tacklas?

– Man får göra illa folk, skrattar han.