Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart i årets by

Sist det hände var 1996. Nu utses Tullingsås till årets by igen.

För andra gången utses Tullingsås till årets by i Strömsunds kommun. De många aktiviteterna och byföreningens engagerade arbete för en ökad trivsel bidrar till utmärkelsen som också kommer med en check värd 15 000 kronor.

Maud Persson kan sägas vara något av en central figur och en eldsjäl i byn.

– Jag tycker att det är väldigt kul att jobba för att alla ska trivas, säger hon.

1968 bildades den byförening som är drivande i många arrangemang och projekt som sker i byn året om. Allt ifrån kruskalas till musikarrangemang anordnas. Dessutom är arbetet med att dika ur intilliggande Lillsjön i gång. Det har varit en stor fråga i byn i decennier och nu blir det alltså av. Tanken är att det ska bli en fågelsjö som passar sig för utflykter.

I motiveringen till utmärkelsen står att "Tullingsås är unik i sitt sätt att sammanföra många i byn till olika aktiviteter. Genom att hjälpas åt har många genom åren varit engagerade i byns utveckling och för att skapa trivsel. Tullingsås speglar en levande landsbygd...".

Central i detta är alltså Maud Persson som enligt sin bror Berndt Norrman är en ledare för flocken.

– Men jag ska inte hålla på så mycket framöver, säger Maud.

I stället, säger hon, får de unga ta över.

Linnea Jönsson är tolv år och bor i Tullingsås.

Varför är Tullingsås så bra?

– Man kan vara ute och leka ostört eftersom det är lite trafik. Jag ska nog bo kvar, säger Linnea.

Andra ser det positiva i att ha så nära till Strömsund, att enkelt kunna ta sig ut på en större bilväg och att det i all sin enkelhet är så himla vackert.