Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart för lucia

Luciatåget får skynda från den ena platsen till den andra. Ett av dagens besök är på Radio Jämtland. Där är det många som tar kort på luciatåget.

– Man ser att folk uppskattar det vi gör, säger lucian Anna Sundqvist.

Men det är stressigt för lucia och hennes tärnor. 31 luciatåg ska hinnas med i dag, det första var redan kvart över sex i morse. Ändå ler tjejerna och verkar trivas med vad de gör.

– Det blir sådan gemenskap mellan oss tjejer, säger en av tärnorna, strax innan de ska uppträda i radio.

I tre veckor har de tränat. Trots träningen har det gått fel ibland vid besöken. Några gånger har de börjat på fel låt, eller sjungit falskt. Luciamamman Anna Sörensson berättar om falsksången när de besökte skidskyttet.

– Då hade man kunnat plocka sju personer från gatan och de hade sjungit bättre. Men alla andra gånger har tjejerna sjungit jättebra!

Anna Sörensson har varit med som luciamamma i tio år, både i vått och torrt. Hon hjälper till med mycket kring luciatåget, allt från att vara chaufför till att få bort stearin ur håret på lucia.

Även i år har det förekommit kritik mot luciatåget. Att allt bara är en skönhetstävling och ett uttryck för utseendefixering.

– Men jag undviker att ta den debatten. De som kritiserar har ingen aning om hur uttagningen till luciatåget har gått till, säger Anna Sörensson.