Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fujifilm X100 - modern Leica-retro

Fast looken är hämtad från 50-talet är Fujifilm X100 toppmoden med APS-C-sensor på 12 megapixel, fast 23mm/2-objektiv och en optisk och elektronisk sökarhybrid.

Fast looken är hämtad från 50-talet är Fujifilm X100 toppmoden med APS-C-sensor på 12 megapixel, fast 23mm/2-objektiv och en optisk och elektronisk sökarhybrid.

Fujifilm Finepix X100 har ett klassiskt hus i mätsökardesign à la Leica M, komplett med manuella knappar och rattar. Trots den gamla stilen är kameran helt modern.

Bland annat är X100 världens första kamera som erbjuder en hybrid av optisk och elektronisk sökare.

Annat gott och blandat är filminspelningsfunktionen i HD (720p), en blixtsko och inte minst den fast brännvidden på 23 mm (motsvarande 35 mm i småbildsformatet) med ljusstyrka f/2.

Fujifilm kom efter studier av marknaden fram till att konsumenterna behövde en högkvalitetskompakt. X100 är främst tänkt att användas av professionella fotografer som vill ha en mindre kamera med sig, eller av avancerade amatörfotografer med höga krav på bildkvaliteten.

Eftersom objektivet är fast monterat klassas kameran som en kompakt, trots att sensorn är lika stor som hos de flesta systemkameror.

Hybridsökaren som kombinerar optisk sökare med en elektronisk sökare som speglar in ramar för utsnitt och  fotograferingsdata. Den kan användas som enbart en elektronisk sökare för att komponera bilder alternativt att förhandsgranska dem. Den elektroniska sökaren har en upplösning på 1.044.000 bildpunkter.

En 12,3 megapixel APS-C CMOS-sensor är specialutvecklad till X100. Förutom att ge skarpare bilder än en ordinär kompaktkamera ger den även möjlighet att filma och ta bilder med ett snyggt kort skärpedjup.

Den stora sensorn med sina stora pixlar och det ljusstark objektivet ger ungefär 10 gånger högre ljusskänslighet jämfört med en genomsnittlig kompakt. Det innebär lägre lägre brus och bättre detaljtergivning.

Skärmen på baksidan är 2,8 tum stor och har en upplösing på 460.000 bildpunkter.

Fujifilm Finepix X100 har samma upplösning som de kompakta spegellösa systemkamerorna Olympus Pen och Panasonic GF1, men större sensor.

Det fasta vidvinkelobjektivet är också nyutvecklat och ska ge skärpa ända ut till kanterna, enligt Fujifilm.

Fujifilm X100 beräknas nå ut i handeln i början av 2011. Priset är fortfarande okänt.

Läs mer om Fujifilm X100 här.


/Amy Lagerman och Magnus Fröderberg

Kamera & Bild