Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frusna seniorer till attack mot hyresvärd

Hyresgästerna på Västerviksgränd på Frösön har fått nog. Seniorerna som bor där är frusna och arga och hotar att gå till hyresnämnden om Östersunds kommun inte åtgärdar problemet med kalla lägenheter.

Viola Näslund flyttade till Västerviksgränd för fem år sedan när boendet var nytt. Östersunds kommun hade då låtit bygga om en del av det gamla äldreboendet till ett så kallat seniorboende med 35 lägenheter.

Men för Viola Näslund blev flytten snart en stor besvikelse. När sommaren var över stod det klart att temperaturen inomhus sjönk i takt med att det blev kallare utomhus. Och hon var inte ensam. Flera av de andra hyresgästerna upplevde också att inomhustemperaturen var på tok för låg och att det drog kallt från dörrar och fönster.

Men trots ett stort antal kontakter med ansvariga på kommunen har inte mycket hänt. Någon enstaka lägenhet där problemen blivit alltför påtagliga har åtgärdats men de andra hyresgästerna har fått fortsätta att huttra år efter år.

Anna Stetenfelt berättar att hon nyligen mätte temperaturen till drygt 18 grader i sovrummet och köket. På tok för kallt för hennes smak.

– Jag betalar faktiskt 7 400 kronor i månaden och måste fråga mig vad jag faktiskt får för de pengarna.

Har då någon av de boende som LT talar med funderat på att flytta. Svaret blir ett rungande ja. Men bostadssituationen i Östersund är ju som bekant inte helt enkel. Och som Ella Groth uttrycker det:

– Helst skulle jag vilja flytta men har man hunnit bli över 80 år så är det för jobbigt.

Efter ett brev till chefen för kommunens tekniska förvaltning, Örjan Jervidal, i höstas kom Anticimex och gjorde en mätning. Men de cirka tio boende som LT träffar är överens om att temperaturen den gången höjdes bara dagarna innan mätningen gjordes. Sedan dess har de som LT talar med inte hört något från kommunen. Nu hotar de med att gå vidare till hyresnämnden.

Förvaltningschef Örjan Jervidal är inte tillräckligt insatt i problematiken på det aktuella seniorboendet och hänvisar till Peter Gidlund som är arbetsledare med ansvar för kommunens fastigheter på Frösön.

Peter Gidlund säger att kommunen vid två tillfällen har låtit genomföra mätningar på seniorboendet och att en rad åtgärder vidtogs efter den första mätningen. Den andra gången visade mätresultatet att temperaturen följde de normer som finns. Han blir samtidigt lite förvånad över den kritik som nu framförs.

– Jag blir lite brydd. Vi har bra dokumentation att vi har bra temperaturer och ett jättebra felanmälningssystem där hyresgästerna själva kan göra felanmälningar. Jag tycker att de har verkat väldigt nöjda.

Peter Gidlund säger också att kommunen kommer att vidta åtgärder som förhoppningsvis leder till att problemen upphör.

– Vi har planerat ett fönsterbyte till treglasfönster på samtliga lägenheter under 2014. Vi vet att vi har lite halvdåliga fönster och det är klart att det blir kallras därifrån. De kommer definitivt att märka en stor skillnad efter det.