Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frostvikenborna oeniga om gruva

Frostvikenborna är kluvna i frågan om en gruva på Stekenjokk. Om brytningen återupptas skulle det innebära flera hundra nya arbetstillfällen. Samtidigt finns stora risker. Flera frågar sig vilka som tjänar vilka som förlorar.

Enligt gruvbolaget Vilhelmina mineral skulle en återupptagen brytning på Stekenjokk innebära upp mot 600 arbetstillfällen. En majoritet av politikerna i Strömsunds kommun vill att gruvan ska bli av. Det innebär att de har tagit ställning för mineralbrytning och att gruvan ska prioriteras främst i konkurrens med rennäringen och andra intressen i området. Men politikerna var inte överrens och detsamma verkar gälla för de människor som bor i Frostviken.

Lars-Åke Andersson bor i Gäddede och driver ett åkeri. Han är övertygad om att gruvbrytning på Stekenjokk skulle vara bra för bygden och människorna.

– Det är alltid positivt om det kan bli några nya arbetstillfällen här. Sedan Gelab drog ner finns det många som är arbetslösa och det lär ju bli en del jobb i gruvan.

Lars-Åke Andersson gissar att de som har transport- och lastfordon kommer att ligga bra till för att få arbete i gruvan. Men han tror också att affärer och flera andra företag kommer att gynnas av en gruvstart.

Therese Leosson ser även hon mest fördelar med en eventuell gruva. Hon är född och uppvuxen i Gäddede och flyttade nyligen hem efter att ha bott i Norge en period.

– Det är positivt för bygden om det blir fler arbetstillfällen. Jag tror att många är väldigt rotade här och har svårt att slita sig även om det är svårt att få arbete. Sedan finns det vissa som tvingas arbeta längre bort och måste veckopendla. Kunde en del av dem få jobb lite närmare skulle det vara bra.

Även Tina Högström tror att gruvbrytning skulle vara positiv och att Frostviken skulle tjäna mycket på fler arbetstillfällen.

– Det finns många som är arbetslösa sedan Gelab drog. Nästan alla unga som jobbade där flyttade härifrån när de inte längre hade arbete, säger hon.

Macke Långström i Stora blåsjön är inte lika övertygad om att gruvbrytningen skulle ge så många arbetstillfällen för Frostvikenborna.

– Visste jag att arbetstillfällena skulle gå till bygden så vore det ju bra men det är svårt att veta vilka som egentligen får de där jobben. Jag tror inte att gruvan kommer att gynna oss så värst mycket, säger han och gissar att många av gruvarbetarna kommer att pendla från andra delar av Sverige.

Hans fru Inger Långström tycker att det är svårt att i det här skedet ha en exakt uppfattning om en eventuell gruva. Hon är luttrad och vill se något konkret innan hon tar ställning.

Hennes inställning delas av fler. Frågan om en eventuell har inte hunnit bli ett riktigt samtalsämne i Frostviken. Många är skeptiska till att det verkligen någon mineralbrytning på Stekenjokk. Göran Näslund hör till de som tycker att en gruva känns långt borta men tycker det är bra om det blir några arbetstillfällen till orten.Samtidigt ser han vissa risker med gruvdrift på Stekenjokk.

– Det skulle kunna störa djurlivet och så är det lite synd att ett så fint område ska påverkas, säger Göran Näslund.

Flera som LT talar med ser en risk för att gruvan skapar sår i naturen som tar lång tid att läka. En av dem är Kicki Stenvall från Gäddede.

– Vårt hjärta och vad vi lever av här uppe är besöksnäringen. Men om de som kommer hit och vill ta del av den fina naturen ser en gruvanläggning, vad tänker de då? Gruvan kanske kan ge några jobb men det handlar om 15 år. Turismen ska vi leva av på mycket längre sikt, säger hon och fortsätter:

– Risken är att gruvbolaget suger ut resurserna ett antal år och sedan får vi leva med skiten.