Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frostviken utslaget av stormen

I Vedjeön utanför Strömsund ligger skogen som plockepinn. Madeleine Olofsson eldar i vedspisen i köket i Ankarvattsliden. Och elen är fortfarande död.

Annons

På tisdagseftermiddagen hade det gått tre dygn sedan den förödande stormen Hilde drog fram över landet. I länet är Frostviken ett av de hårdast drabbade områdena och på tisdagen var fortfarande 650 elabonnenter utan ström i norra Strömsund. 1200 telefonabonnenter stod utan kommunikation och mitt i alltihop blev två radiomaster i norra Jämtland utan reservkraft. Invånare i området Gäddede och Jormvattnet har inte kunnat lyssna på lokala radiosändningar om stormens verkningar.

Vedjeön, nordväst om Strömsund, verkar ha drabbats extra hårt.

– Det ser för jävligt ut i byn, säger skogsägaren Stig Karlsson spontant när LT når honom på telefonen.

– Andra stormar är ingenting jämfört med det här. Det är som att det har gått en tromb uppifrån Vedjeberget och rätt ner mot sjön. Sen vet jag inte var den tog vägen.

Grannen bakom berget, Tommy Blomberg, har berättat att det ser lika jäkligt ut på hans skifte och skogsägare från södra Sverige som har skiften alldeles intill Karlsson vars skog i princip är totalt nedmejad.

Stig Karlsson uppskattar att närmare tio hektar av hans skog har drabbats.

– Det är mycket pengar som har gått till spillo här.

Just nu är två man ute i hans skog och röjer efter stormen och på torsdag kommer en representant från Edsele sågen söder om Ramsele.

– De ska titta på det vi inte vill ge oss på.

I Ankarvattsliden, nordöst om Stora Blåsjön och i princip längst upp i länet, bor Madeleine Olofsson med man och två barn. De driver Ankarvattnets vildmarkscamp och har också djur på gården.

– Vi har just fått låna ett elverk i Gäddede. Vi har kor i lagården och nio hästar. Det är lite sjå att bäras vatten, säger hon.

Och hon beskriver kaoset så här:

– En husvagn ligger upp och ner, det ligger en massa skog kors och tvärs. Vi är helt avskärmade. Vi får knappt in P4.

Strömmen är fortfarande död, men de har en gammal vedspis i köket som de eldar i och veden är färdighuggen.

– Men det känns som att man lever på gammeltia.

Fler stormdrabbade:

# I Jormlien blåste taket av på Fjällgården hos Westbergs. Vissa av takplåtarna hittades 200 meter bort och några plåtar har fortfarande inte hittats igen.

# Hos Sofia Holmberg mellan Storön och Jorm, rasade en gran över hundgården.

# Och lite söderut, i Håkafot, hade en stolt stortall fått nog när Hilde tog i som värst. Tallen stod på Freddy Åbergs fastighet.