Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frossa i grönt

Sommar är grönsakstid. När naturen levererar som bäst känns den gröna matlagningen nära till hands. Stora pastakuddar, spröda rödbetor eller en smakrik, grillad ost är precis lagom mycket mat varma semesterdagar.

Färsk pasta behöver inte stanna vid snoddar och band. I dag finns betydligt roligare pastasorter än så, mezzelune till exempel. Bakom namnet vi knappt hunnit lära oss döljer sig en stor, halvmåneformad pastakudde. De finns med olika fyllningar, men här stannade valet vid en mezzelune med champinjonfyllning.

Den som känner att tid finns i överflöd kan göra sina egna kuddar av färska lasagneplattor och valfri fyllning. Här tar vi genvägen via färdig mezzelune och lägger krutet på en enkel gräslökssås att servera till. Allt toppas med färskriven parmesanost och gröna ärter som kokats lätt i vatten smaksatt med salt och socker. Missa inte sockret som får ärterna att verkligen smaka!

När naturen bjuder till blir resultatet snudd på oemotståndligt. Som pinfärska rödbetor som knappt hunnit ur jorden innan de hamnar under vattenkranen och sedan raka vägen in i ugnen. Eftersom rödbetorna bokstavligen ska planteras om i grovt salt gör det inget om de inte är så stora.

Normalt ska saltbakade rödbetor njutas en och en som garnityr till andra rätter. Så här års frossar vi i enbart rödbetor och bjuder ett underbart aromsmör smaksatt med stött rosmarin till.

Färska bondbönor är en annan av sommarens stora smakupplevelser. Visst, det är lite pillgöra innan man kan njuta, men inte värre än att man fixar det på en halvtimme. Själva bönskidorna öppnas, bönorna plockas ut och får ett uppkok i lättsaltat vatten. Sedan är det lätt att klämma bort det läderliknande skinn som omger de vackert grönskimrande bönorna. De får sedan ett andra uppkok innan de serveras som de är eller som garnityr till annan mat.

Är grillen tänd kan man grilla några bitar halloumi att njuta med späda grönsaker och god olivolja. Halloumi är en ost, ursprungligen från Cypern, som är salt, hård och tillräckligt fast för att klara en vända på grillgallret. En bit grillad halloumi kan även serveras som alternativ till kött.

Dan Strandqvist/TT

dan.strandqvist@tt.se