Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frösön och Arlanda missade stor köttkniv

När Andreas Persson från Frösön packade sin ryggsäck för några dagars resa till Stockholm, glömde han bort att han hade en stor köttkniv liggande i ett av ryggsäckens ytterfack. Säkerhetskontrollen på Östersund-Åre flygplats missade kniven och det gjorde kontrollen på Arlanda flygplats också.

Det var förra måndagen som Andreas Persson förberedde sig för flygresan ner till Stockholm. Han tog fram sin ryggsäck, som han senast använt vid en fisketur i somras. Inför den fisketuren hade Andreas packat ner en kniv i ryggsäcken som han sedan glömt bort.

– Jag hade inte en tanke på kniven när jag packade ryggsäcken inför flygresan utan jag slängde glatt fram ryggsäcken på bandet som röntgar allt bagage. Men säkerhetskontrollen på Frösön upptäckte ingen kniv och Andreas fick ta sin ryggsäck och fortsätta till planet.

Andreas var i Stockholm några dagar och i torsdags reste han hem.

Vid säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats ville kontrollanten köra Andreas ryggsäck en extra gång på bandet, men någon kniv hittade de inte.

Andreas tycker att det är oroväckande att både säkerhetskontrollen på Frösön och på Arlanda kan missa en köttkniv som är 22 centimeter lång.

– Det kan ju få stora konsekvenser för flygsäkerheten om en kniv hamnar i orätta händer under en flygning. Man undrar hur vanligt det är att säkerhetskontrollen gör så här allvarliga misstag, säger han.

På Frösön gick det inte att nå någon säkerhetsansvarig för en kommentar, men på Arlanda flygplats säger Hans Nilsson att det är svårt att säga något om ett ärende han inte vet något om.

Vet du hur pass vanligt det är att knivar eller vapen slinker igenom säkerhetskontrollen?

– Vad jag förstår så är det ytterst sällsynt.

Vad händer med det här ärendet?

– Kommer det in en anmälan så kommer det att göras en utredning, säger Hans Nilsson.

Andreas Persson förstår om säkerhetskontrollen gör ett misstag ibland.

– Men inte två efter varandra, då är det något allvarligt fel, säger han.