Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frösön invaderas av frivilliga soldater

Ny militär utbildning har blivit permanent i Östersund. I går ryckte de första soldaterna in för att helt frivilligt gå den tre månader långa utbildning som ersatt värnplikten.

Sedan 1 juli i år är värnplikten tills vidare avskaffad i Sverige. Det innebär att ingen längre kan tvingas att utbilda sig inom försvaret, något som tidigare var en plikt enligt lag.

Den tre månader långa grundutbildning som ersätter värnplikten, eller lumpen som den ju också kallas, bygger helt på frivillighet. Utbildningen genomfördes för tre år sedan på Frösön som ett försök och i år hålls den första permanenta utbildningsomgången på före detta F 4-området.

– Jämfört med den gamla värnpliktsutbildningen så motsvarar ju det här de tre första månaderna, förklarar Christer Andersson som är plutonchef.

Första dagen i utbildningen handlar för de 43 nyinryckta soldaterna mest om att få ordning på all utrustning som de hämtat ut. Hanna Fjellström från Brunflo har fullt sjå med att packa in alla sina grejer i skåpet men ser fram mot de kommande tre månaderna.

– Jag sökte utbildningen för att jag tyckte att det verkade vara en kul grej att göra. Jag har alltid tyckt att det skulle vara intressant att göra lumpen och ser det här som en personlig utmaning och ett sätt att utvecklas.

De som genomför grundutbildningen har ett flertal möjligheter att välja mellan för att gå vidare inom det militära. En möjlig väg är att gå med i hemvärnet, en annan att söka sig till utlandstjänst göring. Andra ser utbildningen mer som ett sätt att utvecklas och lära sig nya saker.

Hanna Fjellström, till exempel, har i nuläget inga konkreta planer på vad hon vill göra efter grundutbildningen.

– Jag tror att det här är en bra merit att ha. Till exempel om man vill söka in till polishögskolan. Men jag har inte bestämt mig för något, säger hon.

Christer Andersson berättar att ungefär en tredjedel genomförs i fält och att en stor del av hela utbildningen går åt till att drilla soldaterna så att de känner sig hemma med sin personliga utrustning.

– De ska bli bra och duktiga på sin personliga materiel. De ska kunna sitt vapen, de ska kunna uppträda själva och i stridspar, vi kommer att nosa litegrann på grupp men inte speciellt mycket.