Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frösöfotografens norrskensbilder blir frimärken

Det var Rymdstyrelsen som tipsade Posten om Astrofotografen Göran Strand. Nu blir fem av hans bilder frimärken.

På söndagskvällen offentliggjorde den erkände fotografen Göran Strand att en bildserie, samtliga fotograferade i Jämtland, kommer att bli frimärken i slutet av året.

– Jag känner mig otroligt stolt och hedrad över att Posten har valt just mina bilder till frimärkena. De är riktigt fina och det ska bli roligt när de kommer ut i handeln, säger han i ett pressmeddelande.

Det var Posten som under 2014 hörde av sig till Göran Strand. Posten ville ta fram en frimärksserie på temat norrsken och hade redan kollat med Rymdstyrelsen om de hade något bra bildmaterial, men Rymdstyrelsen tipsade i stället om just Astrofotografen Strand.

Han har uppmärksammats tidigare för sina hänförande bilder och filmsekvenser av olika himlafenomen. Han har bland annat bidragit med bildmaterial till såväl svenska som utländska filmproduktioner och flera av Göran Strands bilder har också utsetts till Astronomy Picture of the Day av NASA.

Rockbandet Coldplay använde också en av hans norrskensfilmer i musikvideon "A sky full of stars" vilket LT berättade om våren 2014.

Enligt pressmeddelandet om frimärksutgivningen har urvalsarbetet och formgivningen av Strands bilder pågått under stort hemlighetsmakeri under hösten 2015. I slutet av 2016 ska frimärksserien finnas i handeln är det tänkt.

Läs mer:

Coldplay använder Görans norrsken