Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frösö zoo räddar Alice Coopers show – när första ormen drog sig ur

Det har varit mycket snack i veckan om den orm som Alice Cooper ska få kela med på Stortorget. Ormen från Dalarna har dragit sig ur. Då räddar Åke Netterström på Frösö zoo showen.

Annons

Det var förra helgen som Yrangruppen började jaga en orm inför Alice Coopers spelning på Stortorget på lördagsnatt. Ganska snart fick de fatt på en orm som en privatperson i Dalarna hade, vilket LT skrev om i tisdags.

Men det krävs en lång tillståndsprocedur hos de svenska myndigheterna innan man kan låta en orm showa loss på Stortorget, förklarar Åke Netterström på Frösö zoo. En del tillstånd i den processen är kostsamma och inget som en privatperson brukar lägga pengarna på, säger han.

I onsdags vände sig Yrangruppen till honom.

– Jag vet ju hur det fungerar med alla tillstånd och vad som krävs, säger han.

Åke berättar att han var lite bekymrad under veckan när han läste rapporteringen kring den första ormen och han förstod hur det skulle sluta.

Åke sa genast ja till Yran och någon lön för mödan kräver han inte heller.

– Yran behöver showen och jag tycker att Yran är bra för Östersund, så det är klart att jag ställde upp. Jag tycker att vi ska hjälpa varandra, särskilt vi här i inlandet, säger han.

En del menar att ormar från zoo inte är tillräckligt tama för att vistas på scenen?

– Det påståendet är inte verklighetsförankrat. Bara för att vi har en glasruta framför våra ormar på zoo så betyder inte det att de är vilda, säger Åke och plockar sedan ut den två och ett halvt år gamla kungsboan Diablo från sin boning.

Diablo slingrar sig vant och behagligt runt Åkes armar och ben. Han hälsar gladeligen på LT:s reporterteam och poserar utan minsta tvekan för kameran.

Nu är Diablo dessutom godkänd för en dejt med Alice Cooper på Storsjötorgets scen med veterinärintyg och tillstånd från Jordbruksverket.

– Det krävs först och främst ett officiellt visningstillstånd från Jordbruksverket, exempelvis ett sådant som vi har för Frösö zoo.

Ett sådant klargör att de rätt djurkunskap och har veterinär och zoolog att tillgå.

– Med det tillståndet som grund frågar man sedan Jordbruksverket om tillstånd för att få visa ormen på Stortorget. Då måste den även besiktigas av en veterinär för inför just detta tillfälle.

Diablo träffade veterinären tidigt på fredag morgon och mår enligt intyget prima. Så på lördag kväll får han slingra fram på Stora scenen för en stunds stjärnglans, eskorterad av Åke Netterström eftersom Jordbruksverket kräver att en erfaren djurskötare är med.

Blir det en extra råtta för Diablo som belöning?

– Han får den mat han alltid får, men han får nog en extra kram efteråt, säger Åke.

På Storsjöyran vill Stefan Kauppi på fredagseftermiddagen inte kommentera turerna med Alice Coopers orm över telefonen.

– Vi håller på att försöka få fram en ny orm. Vi jobbar på flera parallella spår. Och säkert kommer något av dessa spår att läcka ut. Men det är inte säkert att det blir just den ormen, svarar han i ett mejl.

Annons