Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frösö: ÖFK verkar inte vilja ha samarbete

Frösö IF:s ungdomssektion ogillar ÖFK:s sätt att bedriva ungdomsverksamhet.

– Jag är förvånad över att ÖFK inte pratar med oss. De verkar inte vilja ha ett samarbete utan kör bara sitt race, säger Lars Hellzén.

Frösön är en av de klubbar som blivit hårt drabbad av att Östersunds FK startat ungdomsverksamhet spelare i 10–12-årsåldern. Lars Hellzén berättar.

– Vi har ett bra exempel på det när vi tappade hela vårt P 99-lag. Hela årskullen försvann när sju spelare lämnade oss för ÖFK, bland annat barnen till ledare. Sedan försvann resten också.

Hellzén tycker det är ett orosmoment att ÖFK nu även börjat verksamhet för 10-åringar.

– De rycker i våra spelare, men jag vet inte vad de har för tanke, för syfte. Det känns som att de bara hittar på något. Jag vill inte säga att ÖFK drabbats av storhetsvansinne, men det känns lite åt det hållet.

Som flerårig ungdomsledare i Frösö IF tycker Lars Hellzén att utvecklingen går åt fel håll.

– Det som händer med ÖFK tar så mycket energi. Jag vill satsa min tid på barnen, men nu måste jag åka ut till de andra klubbarna och diskutera hur vi ska göra. Det som händer är inte bra.

Det optimala, enligt Lars, vore ett samarbete med Östersunds FK.

– Jag ser hellre att ÖFK stöttar oss och hjälper oss att bedriva mer avancerad träning för de spelare som är extra mogna och vill köra extra.

Ser du något positivt i situationen?

– Ja, att vi, Ope och IFK, måste agera, höja vår kvalitet och skärpa till oss, men det är väl också det enda positiva.

Tidig hårdsatsning på unga spelare är enligt vissa fotbollsexperter fel väg att gå. Lars Hellzen berättar om sina erfarenheter från ett tränarsymposium i Sundsvall.

– En ledare från Djurgården, som jobbat i Svenska Fotbollförbundet, anser att Stockholmsklubbarna gör helt fel som startar akademier i unga år.

– Enligt honom vet klubbarna att det är fel, men de har sånt tryck på sig, från föräldrar och andra, att de inte vågar stå emot. Enligt honom skulle man inte starta en akademi förrän vid 15 års ålder.