Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frösö kyrkas mur faller sönder

Muren runt Frösö kyrka har börjat falla sönder. En lagning kostar flera miljoner.

Det var förra året som några utbuktningar i muren märktes. Någon större tanke vid det lades inte berättar Lennart Ericsson, ordförande i kyrkogårdsnämnden. I våras sågs ytterligare försämringar i muren och under sommaren blev det värre.

– Det är ålderstecken på muren kan man säga, säger Lennart Ericsson.

Det handlar bland annat om att smältvatten rinner genom muren och att jord kryper in mellan stenarna. Jorden håller kvar fukten, fryser till och rör på sig. Detta sliter på muren och skapar en instabilitet.

Nu är delar av muren instängslad som en säkerhetsåtgärd för fallande stenar.

När LT hälsar på är kyrkofullmäktige, kyrkoherden, en byggnadsantikvarie och en länsantikvarie på plats för att undersöka muren. Det syns tydligt utbuktningar på muren. På ovansidan av muren har det sjunkit ihop på vissa ställen och på ett ställe har en sten åkt ut ur muren.

Lennart Ericsson berättar att det förmodligen är ett stort jobb som ska göras. Det kan ta tid och kosta mycket pengar. Men det är värt resurserna menar han.

– Det får inte börja se förfallet ut. Det ska vara snyggt och prydligt. Det är en prydnad för hela Jämtland vill jag påstå.

I augusti kunde LT berätta om att Frösö församling budgeterat för ett underskott på 1,5 miljoner kronor. Murproblemet var inte inräknat i det beloppet utan kom som en överraskning.

Vad rör det sig om för kostnad för att laga muren?

– Jag är lite osäker men det rör sig om miljoner kronor, flera miljoner om det ska göras riktigt. Det är ju inte bara att sätta dit en traktorskopa och sätta dit sten utan det måste plockas ner för hand. Det är ett antikvariskt arbete.

Lennart Ericsson berättar att han hoppas på finansiellt stöd genom kyrkoantikvariebidrag. Det är ett bidrag som kom till i samband med att kyrkan och staten skiljdes åt år 2000. Staten ger varje år ett belopp som ska gå till kyrkans antikvariska föremål berättar Lennart Ericsson.

Vad spelar det här för roll i ekonomin?

– Vi klarar ju inte det här på en gång utan det måste pågå några år i så fall. Det beror på hur mycket vi får i bidrag och det är för tidigt att säga något om nu, säger Lennart Ericsson.