Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frivold fruktar segerlösa Nässjö

Noll segrar, åtta förluster.

Morgondagens motståndare ser inte så farliga ut.

– Nja, Nässjö är oerhört mycket bättre än vad resultaten visar, säger Jämtlands coach Pontus Frivold.

Trots att Jämtland har två segrar på de tre senaste matcherna så har man ägnat den senaste tiden åt viss självrannsakan.

– Ja, man är aldrig bättre än sin senaste match och självklart är vi inte alls nöjda med vad som hände i Norrköping senast, säger Frivold om 39-poängsförlusten.

– Det känns som vi har en del att bevisa, både som lag och individuellt.

Och den insikten är nog bra att ha, för Nässjö har alla ingredienser för att bli en obehaglig överraskning.

• Dels lär de vara bättre än resultatraden visar:

– Jag har sett dem spela väldigt bra i flera matcher, mot Borås, Södertälje och nu senast mot Örebro har de bara varit nåt skott eller ett par stopp i från att vinna.

– Nässjö är oerhört mycket bättre än sitt "record", säger Frivold.

• Dels finns det knappast något lag i ligan som längtar mer efter en framgång:

– Nej, de spelar ju med desperation för att ta den första segern. Det kommer att krävas att vi spelar oerhört bra för att vinna.

Men på en punkt är i alla fall Nässjö snäppet svagare för dagen – duktige Daniel Persson har valt att lämna laget. detta efter att coachen Stefan Timbus i vredesmod sparkat en vattenflaska som träffat Persson illa.

– Visst är Daniel en riktigt bra spelare, men han var inte med senast mot Örebro och jag fick inte känslan av att det saknades nåt i laget då, säger Frivold.

– Men den där historien om varför han lämnade laget kan jag inte.

Annars kan Frivold säkert det mesta om Nässjö – Timbus och Frivold känner varandra sedan barnsben.

– Vi är bästa kompisar, jag har tagit hand om Stefan sedan han var nio ungefär.

– Så det här är prestige ... och det står en middag på spel, säger Frivold.

Timbus om prestigematchen:

– Det är alltid speciellt att möta Pontus, vi känner ju varandra sedan länge. Vi spelade ihop i Kvarnby när vi var 19-20 år. Men för mig måste jag säga att kompiskampen den här gången kommer lite i skymundan, vi har ju ett väldigt tufft läge i Nässjö just nu med alla förluster.

– Men eftersom jag har mycket mer hår än Pontus så vore det väl minst skada skedd om han fick lite mer bekymmer, säger Timbus.


Uppkast

Jämtland–Nässjö

Basketligan, omgång 9

Jämtland

Eric Mosley g 178

Stefan Zivkovic g 180

Max Tandberg g 184

Jimmy Widell g 184

Stefan Hellgren g 186

Adama Darboe g 190

Samuel Mukooza g 192

Mikael Jönsson f 193

Andreas Karlsson f 200

Luka Marolt f 200

Egal Saleman f 202

Omar Zaghdane f/c 203

Brandon Peterson c/f 204

Coach: Pontus Frivold, ny. Bo Wagenius, comeback.

Nässjö

Karim Wazzi g 167

Remme Haag g 187

James Washington g 181

Torbjörn Svensson f 195

Mathias Liljeqvist f 196

Gustav Sundström f 197

Kristian Heder Ternell f 199

Denis Agre c 203

Alex Lindqvist f 205

Sermed Hasan c 208

Coach: Stefan Timbus.

Läget

Jämtland: Åkte på en svidande jätteförlust borta mot Norrköping i tisdags. hade dessförinnan två raka segrar på hemmaplan, mot Sundsvall och Örebro.

Nässjö: har ännu inte vunnit i ligan men var oerhört nära mot Örebro senast. Örebros Ronald Boggs avgjorde matchen med 0,4 sekunder kvar att spela.

Skador

Jämtland: Stefan Hellgren avstod torsdagens träning på grund av förkylningstendenser.

– Men han var i alla fall feberfri, vi får ta ett sent beslut. Jimmy Widell känner sig bra i ryggen och har fått en "Jason-mask" för sin brutna näsa, jag räknar med att han spelar, säger Frivold.

Nässjö: Kommer utan Daniel Persson som valt att lämna laget efter en märklig schism – när coachen Stefan Timbus i frustration sparkat till en vattenflaska som träffade Persson olyckligt valde denne att lämna Nässjö.

Snack med Timbus

Varför har ni fått en så tuff start?

– Vi är i stort sett en helt ny grupp jämfört med i fjol, de sex första spelarna är nya. Och jag har bara varit med laget i en månad efter mina uppdrag med landslaget, så vi behöver tid och tålamod, säger Nässjös coach Stefan Timbus.

Vad krävs för att börja vinna?

– Efter så många förluster växer en frustration fram, jag känner av den och laget känner av den. Just nu är det en stor mental utmaning för oss.

Men ni har varit nära flera matcher, och senast var det ju så nära att man väl knappast kan prata om annat än de klassiska "små marginalerna"?

– Nja. Hade du sett matchen hade du förstått att de handlade om en mental blockering även då. Vi hade bara två lagfoul och skulle så klart ha foulat Örebro i slutsekunderna, ändå gör vi det inte och de kan avgöra med bara tiondelar kvar.

– Och med en minut kvar hade en av våra mesta atletiska spelare en helt fri dunk i ringkanten, trots att han hoppade upp till månen, säger Timbus.

Kan ni spräcka nollan mot Jämtland?

– Jämför man spelare mot spelare så tror jag att lagen tar ut varandra ganska bra. Men nu i vårt läge är det så mycket annat som är viktigare än det rent basketmässiga. Och jag har slutat snacka om första segern, vi måste fokusera helt på vår prestation och få en framgång därigenom, säger Timbus.