Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt och grafiskt skapande utan stilbrott

Bilder som säger mer än 1000 ord. Linda Petersson imponeras av Kjell Nilsson-Mäkis flöde av inspiration och kvickhet som aldrig verkar sina. 

Vi är vana att se Kjell Nilsson-Mäkis träffsäkra karikatyrer av politiker och andra kända personer som är i hetluften. Han är utbildad bildlärare på konstfack och har med sina underfundiga bilder gjort sig känd i både LT (där han haft anställning) men också i DN där man någon gång i veckan ser hans karikatyrer.

Han lyckas fånga det som i skrift tar många ord. En bild säger mera än 1000. Bilden på kungen med kyssmärken och en naken Fredrik Reinfeldt friskar upp minnen av tidningsrubriker. Nu ställer han ut sina karikatyrer tillsammans med akvareller på Bolin Gallery. Det kan tyckas bli ett stilbrott mellan de olika rummen som presenterar olika genrer, men det fungerar fint.

Det första rummet där akvarellerna hänger har en personlig prägel. Blyertsen finns med som en hjälplinje på pappret för att sedan vara fri i akvarellens okontrollerade fält. Det är spännande att se ett fritt skapande som skiljer sig ifrån det grafiska i karikatyrerna. Min favorit på utställningen är bilden av Östersunds stadsvy. Från Frösösidan över Storsjön upplever jag morgondiset då isen just ska lägga sig. Det mjuka pastellgrå/blå är så soft och mjukt. Penselstrecken över sjön grova och starka. Att sedan med så enkla grepp få till den gröna fläcken på Rådhusets torn är självklar och kräver lång övning.

Tecknandet har blivit en del i vardagen för Nilsson-Mäki. Han inleder morgonen med att skumma igenom dagspress och nyheterna på TV för att sedan bli inspirerad att göra dagens första teckning. Att sedan hitta och förmedla/illustrera nöts i det dagliga motionspasset. Jag imponeras av ett flöde av inspiration och kvickhet som aldrig verka sina.